Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dodela 16. po redu nagrade „Stevan Sremac” za najbolju knjigu proze

rssBookmark and Share

Niš 29.11.2019. Južna Srbija Info

Svečana dodela 16. po redu nagrade „Stevan Sremac” za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u 2018. godini, biće održana večeras u Gradskoj kući sa početkom u 18 sati. Dobitnik ovogodišnje nagrade je Vule Žurić za roman „Pomor i strah“ u izdanju Lagune iz Beograda.

Dodela 16. po redu nagrade „Stevan Sremac” za najbolju knjigu proze

Žiri u sastavu: prof. dr Adrijana Marčetić, doc. dr Jelena Jovanović  i Enes Halilović jednoglasno je doneo odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2018. godini dodeli Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“ u izdanju Lagune iz Beograda.

U programu učestvuju Vule Žurić, dobitnik nagrade, Jelena Jovanović, predsednica žirija, Miloš Cvetković, glumac, Dalibor Popović Pop, voditelj programa.

Muzički program dodele nagrade “Stevan Sremac” izvode: Ljiljana Kitić, violina, Dragoljub Jovanović, klavir, Anita Ferlež Eraković, sopran. Milena Pejić, klavir
 
Dejan Despić: "Koštanina pesma"
Ljiljana Kitić, violina
Dragoljub Jovanović, klavir
 
Davorin Jenko: "Ukor"
Stanislav Binički: "Po polju je kiša padala"
Anita Ferlež Eraković, sopran
Milena Pejić, klavir
 
Saša Živković: "Jove, mala mome"
Milena Pejić, klavir
Isidor Bajić: "Sve dok je tvoga blagog oka"
Anita Ferlež Eraković, sopran
Milena Pejić, klavir
Ljiljana Kitić, violina
 
Za nagradu Stevan Sremac za 2018. godinu prispelo je sedamdeset i devet proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio šest knjiga (po azbučnom redu):
1. „I neka mi posle neko kaže“, Stana Dinić Skočajić, izdavač DKN, Niš
2. „Ka granici“, Vladimir Arsenijević, izdavač Laguna, Beograd
3.  „Odustajanje“, Jelena Lengold, izdavač Arhipelag, Beograd
4. „Pomor i strah“, Vule Žurić, izdavač Laguna, Beograd
5.  „Prelest“, Filip Grbić, izdavač Vulkan, Beograd
6. „Pust“, Jana Rastegorac, izdavač Treći trg, Beograd
 
U romanu „Pomor i strah“ Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja. Priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine univerzalna je metafora o svetloj i tamnoj strani ljudske prirode, o veri, požrtvovanju, ljubavi i strahu. Roman „Pomor i strah“ poseduje sve najbolje osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverljivo oblikovanje karaktera.       

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Vuletu Žuriću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra. 

Komentara: 0


#   Niš   Dalibor Popović Pop   Niški kulturni centar   Stevan Sremac nagrada   proza   Vule Žurić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima