Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба цртежа Владимира Лалића у галерији Арт 55 у Нишу

rssBookmark and Share

Београд 21.10.2015.

Изложба цртежа Владимира Лалића биће отворена у четвртак, 22.10.2015. у галерији Арт 55 у Нишу.

Изложба цртежа Владимира Лалића у галерији Арт 55 у Нишу

Изложба цртежа Владимира Лалића у галерији Арт 55 у Нишу ће бити отворена у четвртак, 22.10.2015. у 19 сати и трајаће до 03.11.2015, а отвориће је историчарка уметности Радмила Костић.
 

„Интроспекција“ - цртежи

Линија у цртежима Владимира Лалића има ону функцију коју капилар има у људском организму. Густи сплет капиларних линија сугерише на тренутке језовиту, а на тренутке гротескну представу, боље рећи унутрашњу драму човека нашег доба. Дабоме, није тешко приметити како се на Лалићевим цртежима одвијају нарочити часови анатомије, кажем „нарочити” зато што на њима рука која хита за линијом, не жели да покаже, онако како су то чинили стари мајстори, савршенство и лепоту функционисања људског тела, већ да, супротно томе – указивањем на потпуну декомпозицију и установљену френезију унутрашњих органа који чине да извесно време останемо у животу – посредно открије, боље би било рећи: – дијагностикује, нимало весело стање данашњег хомо ерецтуса.

Михајло Пантић, писац – „Изнутра и дубље“ – Галерија Хаос, Београд, јануар, 2014.


Деформитера” се бави, за разлику од претходних циклуса, више деформацијама лика и односа према околини, сугеријајући таутологију између менталног и загађења природе. У првом слоју читања дела, могуће је осетити јако присуство уметниковог Ега, но даљим инволвирањем овај се утисак растаче, да би се сви ми напослетку, уколико имамо довољно храбрости, суочили са процесом “вивисекције” сопственог ткива, као да смо будни у локалној анестезији, осећајући да уметниково перо попут хируршког ножа улази у тамне вилајете наше подсвести, ослобађајући страхове, чворове емоција, сексуалног нагона, тензија испод љуштуре пути.

Мирјана Бајић, историчарка и теоретичарка уметности –  из каталога за изложбу “Деформитерра”  –  Галерија Зечевић - октобар 2014.


Емоционалне мутације су као ожиљци на лицу, разнешене погледом у трену форматиране у
физиономским варијететима Владимира Лалића. Сложеност људског била, у једном гестуалном ставу, развија бујицу осећања илустрованих јунака, чија животна прича стаје у минуциозном фигуралном истраживању.

Владана Косић, историчарка и теоретичарка уметности – из каталога за изложбу „Лауреати награде за цртеж за 2013.“ – Галерија Хаос, Београд, децембар, 2014.


Разлагањем људског карактера на чинбеничке симулакруме уметник заступа становиште да се једино самоспознајом може достићи унутрашња целовитост. Интересантно је његово поређење човека са књигом коју би свако желео да напише према сопственим перцепцијама, али нико не жели да је заиста, у целости прочита. Због тога је Владимир Лалић намерио да пред нашим очима ту књигу, или боље рећи - енциклопедију, стрпљиво прелиста, јер непријатност коју ствара суочавање са собом није ни изблиза толико неподношљива као конформистичко таворење у улози који би нам доделили други.

Ана Бамбић Костов, историчарка уметности, из каталога за изложбу „Изнутра и дубље“ – Галерија Хаос, Београд – децембар 2013.


У мојим цртежима се бавим патологијом симбиозе човековог тела и предела у ком он бивствује. Емоционалне дубинске ране испливавају на површину коже формирајући нови карактер лица, видљиве спољњем свету, у виду поткожне маске. Кроз деформитет спознајемо свој ентитет, а ми тумарамо земљом са неодсеченим пупчаним врпцама покушавајући да спознамо себе кроз месо и кост, тражећи сурогат материнству. То лутање савременог човека је парадигма у мојој уметности. Сви цртежи из ове серије су једна врста емотивног ауто-портрета. Цртеж је за мене живот изнутра, тј. искључива субјективност. ”

Владимир Лалић – 2014.

 

ВЛАДИМИР ЛАЛИЋ
Биографија:

Рођен 1983. године у Београду. Дипломирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду 2008. Исте године уписује специализацију на Факултету ликовних уметности у Београду на одсеку графика коју завршава 2010. Од 2008 до 2012. ради као стручно лице-демонстратор на ФПУ на одсеку графика. Члан УЛУС-а од 1.1.2009.

Приредио 14 самосталних изложби у Србији и иностранству. Учествовао на преко 40 групних државних и интернационалних изложби. Добитник је тромесечног резиденционалног боравка у Цитé интернатионале дес артс у Паризу. Добитник 3 награде за визуелно стваралаштво међу којима је и прва награда за цртеж из Фондације Владимира Величковића.

Радови су му делови колекције Националног музеја и Модерне галерије у Смедереву И Галерије Хаос у Београду. Негови радови се налазе и у приватним колекцијама у Београду, Бејруту и Паризу. Тренутно живи и ради у Београду.

2013. Првонаграђени лауреат фонда за цртеж Владимир Величковић – Београд, Србија


#   Београд   изложба   галерија   Радмила Костић   Владимир Величковић   Арт 55   Владимир Лалић   цртежи
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима