Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба слика Саве Шумановића продужена до краја месеца

rssBookmark and Share

Ниш 19.10.2019. Белами, Јужна Србија Инфо

Незапамћено интересовање љубитеља ликовне уметности за изложбу слика Саве Шумановића у Официрском дому. Директорка ГСЛУ Емилија Ћоћић Билић каже да је током две и по недеље трајања излобу погледало 6500 љубитеља ликовне уметности. Због великог интересовања изложба је продужена до 31.октобра у  Официрском дому,каже директорка ГСЛУ.

Изложба слика Саве Шумановића продужена до краја месеца

Изложба “Последња деценија Саве Шумановића”, која је плод сарадње Галерије слика „Сава Шумановић“ из Шида и Галерије савремене ликовне уметности Ниш,ауторке Весне Буројевић доноси  избор од 27 слика Саве Шумановића насталих у периоду од 1932. до 1942. године.

Сава Шумановић припада најужем кругу наших истакнутих уметника прве половине 20. века. Рођен је у Винковцима, али је од своје четврте године живео у Шиду, родном месту својих родителја. Гимназију је завршио у Земуну, а уметничко образовање започео у Вишој школи за умјетност и умјетни обрт у Загребу, где је и реализовао прву самосталну изложбу 1918. године.

Усавршавање је наставио у Паризу, у ателјеу Андреа Лота (1921). Поново борави у Паризу од 1925. до 1929. године излаже на Јесењем салону и Салону независних, слика у духу умереног колористичког експресионизма и поетског реализма.

Због исцрплјености и болести враћа се у Шид 1930. године. Након две године почиње интензивно да слика. На самосталној изложби у Београду септембра 1939. изложио је чак 410 слика. По избијању Другог светског рата Шумановић престаје да потписује своје слике већ их само датира. У усташкој рацији НХД, ухапшен је и одведен у Сремску (тада Хрватску) Митровицу 28. августа 1942. године. Заједно са 120 мештана стрелјан је 30. августа и сахрањен у  масовној гробници.

Највећи број његових дела чува се у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, која је настала 1952. године, захвалјујући поклону уметникове мајке Персиде, која је 417 дела и породичну кућу Шумановића уступила граду.

Последња деценија живота и рада Саве Шумановића обележена је изузетним стваралачким полетом. Од пописаних 793 дела која чине укупну уметничку заоставштину Шумановића, 576 слика припада Шидском периоду. Стварао је по циклусима, а као доминантне теме истичу се пејзажи Шида и околине и женски актови.

Изложба је у Официрском дому сваког дана од 10 до 20 сати.

Коментара: 0


#   Ниш   изложба   официрски дом   сликарство   Сава Шумановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима