Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba slika Save Šumanovića produžena do kraja meseca

rssBookmark and Share

Niš 19.10.2019. Belami, Južna Srbija Info

Nezapamćeno interesovanje ljubitelja likovne umetnosti za izložbu slika Save Šumanovića u Oficirskom domu. Direktorka GSLU Emilija Ćoćić Bilić kaže da je tokom dve i po nedelje trajanja izlobu pogledalo 6500 ljubitelja likovne umetnosti. Zbog velikog interesovanja izložba je produžena do 31.oktobra u  Oficirskom domu,kaže direktorka GSLU.

Izložba slika Save Šumanovića produžena do kraja meseca

Izložba “Poslednja decenija Save Šumanovića”, koja je plod saradnje Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti Niš,autorke Vesne Burojević donosi  izbor od 27 slika Save Šumanovića nastalih u periodu od 1932. do 1942. godine.

Sava Šumanović pripada najužem krugu naših istaknutih umetnika prve polovine 20. veka. Rođen je u Vinkovcima, ali je od svoje četvrte godine živeo u Šidu, rodnom mestu svojih roditelja. Gimnaziju je završio u Zemunu, a umetničko obrazovanje započeo u Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, gde je i realizovao prvu samostalnu izložbu 1918. godine.

Usavršavanje je nastavio u Parizu, u ateljeu Andrea Lota (1921). Ponovo boravi u Parizu od 1925. do 1929. godine izlaže na Jesenjem salonu i Salonu nezavisnih, slika u duhu umerenog kolorističkog ekspresionizma i poetskog realizma.

Zbog iscrpljenosti i bolesti vraća se u Šid 1930. godine. Nakon dve godine počinje intenzivno da slika. Na samostalnoj izložbi u Beogradu septembra 1939. izložio je čak 410 slika. Po izbijanju Drugog svetskog rata Šumanović prestaje da potpisuje svoje slike već ih samo datira. U ustaškoj raciji NHD, uhapšen je i odveden u Sremsku (tada Hrvatsku) Mitrovicu 28. avgusta 1942. godine. Zajedno sa 120 meštana streljan je 30. avgusta i sahranjen u  masovnoj grobnici.

Najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, koja je nastala 1952. godine, zahvaljujući poklonu umetnikove majke Perside, koja je 417 dela i porodičnu kuću Šumanovića ustupila gradu.

Poslednja decenija života i rada Save Šumanovića obeležena je izuzetnim stvaralačkim poletom. Od popisanih 793 dela koja čine ukupnu umetničku zaostavštinu Šumanovića, 576 slika pripada Šidskom periodu. Stvarao je po ciklusima, a kao dominantne teme ističu se pejzaži Šida i okoline i ženski aktovi.

Izložba je u Oficirskom domu svakog dana od 10 do 20 sati.


#   Niš   izložba   oficirski dom   slikarstvo   Sava Šumanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima