Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба старих заната

rssBookmark and Share

02.09.2012. Autror: Rts

Група Нишлијки похађала је обуку за израду златовеза, коју је организовала Занатска комора Србије. Научиле су да направе вез који потиче из Византијског периода, а њихови радови били су приказани на изложби старих заната у Нишу.

Изложба старих заната

Како би очувале традицију старих заната, група Нишлијки прошла је обуку за израду златовеза, коју је организовала Занатска комора Србије. Њихови радови представљени су на изложби старих заната у Нишу.

Посетиоци су на изложби могли да виде и друге предмете израђене са мотивима Миланског едикта.

Иако тежи од обичног веза, Драгани Милошевић, професорки математике, није било тешко да научи тај занат. Највеће задовољство јој је, како каже, када је видела свој финални рад.

"Ово је мени хоби и један од начин за одмор. Осим веза радим и друге ручне радове, а по струци сам професор математике. После израде задатака волим да се одморим уз домаћу радиност,о не старе занате, као што се некада радило", каже Драгана.

Прави златовез ради се златним концем. За израду једног предмета потребно је нешто више од недељу дана. Они искуснији кажу да постоји више начина израде.

"Некада су се прслуци правили од платна. Видели сте ношње ,картон иде па платно, а одозго су се срмом радили разни мотиви попут листа и цвета. Тако да је заједно са картоном фирцано и тако се поставлљало и носило", каже Љубинка Станишић, председница Актива жена.

Осим златовеза, на изложби су представљени и различити предмети који су осликани мотивима Миланског едикта.

Благоје Станисављевић из занатске коморе Србије каже да укључивање занатлија у прославу Миланског едикта, чини занатлије посебно срећним и достојанственим, јер им, како каже,  враћа снагу и поштовање.

После Ниша, радови ће бити излагани у Новом Саду, Београду, Крагујевцу, али и Триру, једном од Константинових градова.


#   изложба
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима