Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba starih zanata

rssBookmark and Share

02.09.2012. Autror: Rts

Grupa Nišlijki pohađala je obuku za izradu zlatoveza, koju je organizovala Zanatska komora Srbije. Naučile su da naprave vez koji potiče iz Vizantijskog perioda, a njihovi radovi bili su prikazani na izložbi starih zanata u Nišu.

Izložba starih zanata

Kako bi očuvale tradiciju starih zanata, grupa Nišlijki prošla je obuku za izradu zlatoveza, koju je organizovala Zanatska komora Srbije. Njihovi radovi predstavljeni su na izložbi starih zanata u Nišu.

Posetioci su na izložbi mogli da vide i druge predmete izrađene sa motivima Milanskog edikta.

Iako teži od običnog veza, Dragani Milošević, profesorki matematike, nije bilo teško da nauči taj zanat. Najveće zadovoljstvo joj je, kako kaže, kada je videla svoj finalni rad.

"Ovo je meni hobi i jedan od način za odmor. Osim veza radim i druge ručne radove, a po struci sam profesor matematike. Posle izrade zadataka volim da se odmorim uz domaću radinost,o ne stare zanate, kao što se nekada radilo", kaže Dragana.

Pravi zlatovez radi se zlatnim koncem. Za izradu jednog predmeta potrebno je nešto više od nedelju dana. Oni iskusniji kažu da postoji više načina izrade.

"Nekada su se prsluci pravili od platna. Videli ste nošnje ,karton ide pa platno, a odozgo su se srmom radili razni motivi poput lista i cveta. Tako da je zajedno sa kartonom fircano i tako se postavlljalo i nosilo", kaže Ljubinka Stanišić, predsednica Aktiva žena.

Osim zlatoveza, na izložbi su predstavljeni i različiti predmeti koji su oslikani motivima Milanskog edikta.

Blagoje Stanisavljević iz zanatske komore Srbije kaže da uključivanje zanatlija u proslavu Milanskog edikta, čini zanatlije posebno srećnim i dostojanstvenim, jer im, kako kaže,  vraća snagu i poštovanje.

Posle Niša, radovi će biti izlagani u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, ali i Triru, jednom od Konstantinovih gradova.


#   izložba
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima