Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба фотографија „Провокативна лица“

rssBookmark and Share

Ниш 16.06.2020. Јужна Србија Инфо

Нишки културни центар организовао је изложбу фотографија „Провокативна лица“ Филипа Цветковића, која ће у Галерији Нишког културног центра бити постављена до 26. јуна 2020. године.

Изложба фотографија „Провокативна лица“

Филип Цветковић рођен је 1995. године у Нишу. Основну и средњу школу завршио је у свом родном крају.

Дипломирао је 2017. године на Високој школи за текстил и дизајн у Лесковцу, смер Модни дизајн.

Своје академско образовање стекао је на Високој школи академских студија „Доситеј“ у Београду, смер Општа економија и стекао звање дипломираног економисте.

Своје даље академско образовање започео је 2018. године на мастер студијама на Факултету за менаџмент Универзитета „Унион-Никола Тесла“ Београд на смеру стратегијски менаџмент.

Област интересовања: међународна сарадња, европске интеграције, култура и савремено стваралаштво.

Своје прво радно искуство започео 2012. године у Позоришту лутака у Нишу и нишком Народном позоришту.

 

Члан је дипломатског Друштва пријатеља Алжира и Друштва пријатеља Малезије.

ПРОВОКАТИВНА ЛИЦА

Инспирација, која набуја у тренуцима стварања идентитета маске, има за задатак да употпуни визуелни изглед актера у представи.

Традиционално обележје сваког актера јесте маска. Као таква има директно учешће у самим ритуалним обредима, који имају за циљ: дозивање кише, оздрављење одређеног члана породице; племена својим ритуалним играма моле више силе за добар улов, за благослов целог племена. Свака ритуална тачка се изводи под маскама и свака има одређено значење, али једна је најбитнија плес између Баронга и Ранге - плес између живота и смрти који је свакодневно заступљен и у данашњем животу.

Није тешко направити маску за одређени лик. Баш напротив. Лако је. Свака линија, тачка, боја на лицу, треба да има значење и целокупан рад мора имати причу, причу иза које се крије порука коју хоћете лично исказати својим радом. Тако сам и ја своју инспирацију нашао у елементима Афричке, Индонежанске културе, која је јако отворена и јасно казује да је борба у животу непрестана.


#   Ниш   Нишки културни центар   Филип Цветковић   Провокативна лица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима