Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда „Бранко Миљковић“за књигу песама „Удаљавање“ Бојану Васићу

rssBookmark and Share

Ниш 10.04.2023. Јужна Србија Инфо

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу др Јелена Младеновић, председница, Петар Матовић и Миодраг Раичевић, чланови, већином гласова је донео одлуку да се Бојану Васићу додели 52. награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама „Удаљавање“ у издању Архипелага из Београда.

Награда „Бранко Миљковић“за књигу песама „Удаљавање“ Бојану Васићу

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на конкурс је пристигло око 100 песничких књига а жири је имао и увид у целокупну продукцију у 2022. години) и већином гласова је донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2022. годину буде додељена Бојану Васићу за збирку песама „Удаљавање“, у издању Архипелага из Београда.

На интимној лирској мапи топонима, којом се креће песнички субјект збирке Удаљавање Бојана Васића, кроз континуирану промену простора, наговештени су особени и безвременски путописни обриси. Сталним опкорачењима лако спроведеним из стиха у стих, остварена је велика естетска и емоционална сугестивност песничких слика, тако да удаљавање од ствари постаје приближавање сопству. Та субјективизирана места нису само успутне просторно-временске станице, већ семантички обогаћени знакови који ненаметљиво и иновативно преносе референце на одабрану песничку традицију, чиме се врши додатна идентификација оног који говори и прелази физичке раздаљине не би ли пронашао пут до свог језичког и поетског бића. Одлуком већине гласова жирија, збирци Удаљавање Бојана Васића додељује се Награда „Бранко Миљковић”, док је глас песника Миодрага Раичевића припао збирци Радио Итака/Без терета Саше Јеленковића. 

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар. 

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током маја или јуна 2023. године у Градској кући у Нишу.

Бојан Васић је песник и књижевни критичар рођен 1985. године у Банатском Новом Селу у Србији. Поред поезије објављује и роман Властелинства. Био је члан песничке групе заједно с Тамаром Шушкић, Урошем Котлајићем, Гораном Коруновићем и Владимиром Табашевићем, окупљене око едиције Caché. Живи у Панчеву.


#   Ниш   Нишки културни центар   награда Бранко Миљковић   Бранко Миљковић   Бојан Васић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима