Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Branko Miljković“za knjigu pesama „Udaljavanje“ Bojanu Vasiću

rssBookmark and Share

Niš 10.04.2023. Južna Srbija Info

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, članovi, većinom glasova je doneo odluku da se Bojanu Vasiću dodeli 52. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“ u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Nagrada „Branko Miljković“za knjigu pesama „Udaljavanje“ Bojanu Vasiću

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 100 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2022. godini) i većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2022. godinu bude dodeljena Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“, u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke Udaljavanje Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi. Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića. Odlukom većine glasova žirija, zbirci Udaljavanje Bojana Vasića dodeljuje se Nagrada „Branko Miljković”, dok je glas pesnika Miodraga Raičevića pripao zbirci Radio Itaka/Bez tereta Saše Jelenkovića. 

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. 

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.

Bojan Vasić je pesnik i književni kritičar rođen 1985. godine u Banatskom Novom Selu u Srbiji. Pored poezije objavljuje i roman Vlastelinstva. Bio je član pesničke grupe zajedno s Tamarom Šuškić, Urošem Kotlajićem, Goranom Korunovićem i Vladimirom Tabaševićem, okupljene oko edicije Caché. Živi u Pančevu.


#   Niš   Niški kulturni centar   nagrada Branko Miljković   Branko Miljković   Bojan Vasić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima