Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након дужег одлагања синоћ у Нишу почео фестивал балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“

rssBookmark and Share

Ниш 08.09.2021. Јужна Србија Инфо

Након дужег одлагања због пандемије вируса корона, синоћ је у нишком Народном позоришту почео фестивал балканског културног простора "Театар на раскршћу“

Након дужег одлагања синоћ у Нишу почео фестивал балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“

У Народном позоришту у Нишу почео је фестивал балканског културног простора „Театар на раскршћу“ за који су овогодишњи селектори, редитељ проф. др Влатко Илић и тетролог мр Спасоје Ж. Миловановић, одабрали шест представа из региона за такмичарски део фестивала који ће трајати до 14. септембра.

На отварању фестивала присутнима су се обратили градоначелница Ниша Драгана Сотировски и директор Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић.

Поздрављајући присутне и захваливши људима из читавог региона који су дошли да подрже фестивал, Драгана Сотировски је рекла да је Ниш подједнако град традиције и град будућности.

„С поносом истичемо разноврсне културне програме и фестивале који окупљају многобројну домаћу и инострану публику. Раскршће путева, које наш град чини посебним, уткано је и у назив позоришног фестивала. Фестивал Театар на раскршћу омогућава сусрет бројних позоришта и генерација уметника и нуди жанровску и уметничку разноликост“, навела је градоначелница Ниша.

Према њеним речима, овај догађај је место препознавања заједничних вредности, које народе Балкана чине тако посебним, али и место разумевања и поштовања различитости. Афирмише истински креативну сарадњу и окупљања, те пружа могућности за отворене сусрете и размене идеја.

Све ово ојачава културне везе и промовише узајамно разумевање. Управо уметност и култура су кључ за развој сваког друштва. Кључ који подразумева знање, креативност и иновативност. Нишки позоришни фестивал Театар на раскршћу одржава дух и традицију културног простора, унапређује мисао града, доприноси развоју културне инфраструктуре и ојачава културне и креативне индустрије, истакла је Драгана Сотировски.

Она је напоменула да је мало тако значајних раскршћа попут Ниша која уметношћу остављају дубок траг из ког настаје културно наслеђе за будуће генерације.

Театролошкиња из Софије Василка Бумбарова је прогласила фестивал отвореним. Прве вечери премијерно је изведена представа „Чудо Светог Георгија“, у режији Николе Завишића, по мотивима истоимене драме Русомира Богдановског. Реч је о копродукцији Драмско-луткарског театра „Иван Радоев“ из Плевена, Народног позоришта из Ниша, и Театра „Јоан Славичи“ из Арада.


#   Ниш   позориште   Драгана Сотировски   фестивал   Народно позориште   Театар на раскршћу   театар
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима