Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon dužeg odlaganja sinoć u Nišu počeo festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“

rssBookmark and Share

Niš 08.09.2021. Južna Srbija Info

Nakon dužeg odlaganja zbog pandemije virusa korona, sinoć je u niškom Narodnom pozorištu počeo festival balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću“

Nakon dužeg odlaganja sinoć u Nišu počeo festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“

U Narodnom pozorištu u Nišu počeo je festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ za koji su ovogodišnji selektori, reditelj prof. dr Vlatko Ilić i tetrolog mr Spasoje Ž. Milovanović, odabrali šest predstava iz regiona za takmičarski deo festivala koji će trajati do 14. septembra.

Na otvaranju festivala prisutnima su se obratili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Pozdravljajući prisutne i zahvalivši ljudima iz čitavog regiona koji su došli da podrže festival, Dragana Sotirovski je rekla da je Niš podjednako grad tradicije i grad budućnosti.

„S ponosom ističemo raznovrsne kulturne programe i festivale koji okupljaju mnogobrojnu domaću i inostranu publiku. Raskršće puteva, koje naš grad čini posebnim, utkano je i u naziv pozorišnog festivala. Festival Teatar na raskršću omogućava susret brojnih pozorišta i generacija umetnika i nudi žanrovsku i umetničku raznolikost“, navela je gradonačelnica Niša.

Prema njenim rečima, ovaj događaj je mesto prepoznavanja zajedničnih vrednosti, koje narode Balkana čine tako posebnim, ali i mesto razumevanja i poštovanja različitosti. Afirmiše istinski kreativnu saradnju i okupljanja, te pruža mogućnosti za otvorene susrete i razmene ideja.

Sve ovo ojačava kulturne veze i promoviše uzajamno razumevanje. Upravo umetnost i kultura su ključ za razvoj svakog društva. Ključ koji podrazumeva znanje, kreativnost i inovativnost. Niški pozorišni festival Teatar na raskršću održava duh i tradiciju kulturnog prostora, unapređuje misao grada, doprinosi razvoju kulturne infrastrukture i ojačava kulturne i kreativne industrije, istakla je Dragana Sotirovski.

Ona je napomenula da je malo tako značajnih raskršća poput Niša koja umetnošću ostavljaju dubok trag iz kog nastaje kulturno nasleđe za buduće generacije.

Teatrološkinja iz Sofije Vasilka Bumbarova je proglasila festival otvorenim. Prve večeri premijerno je izvedena predstava „Čudo Svetog Georgija“, u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Reč je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz Plevena, Narodnog pozorišta iz Niša, i Teatra „Joan Slaviči“ iz Arada.


#   Niš   pozorište   Dragana Sotirovski   festival   Narodno pozorište   Teatar na raskršću   teatar
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima