Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НИМУС: Ниш у знаку класичне музике (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 30.10.2018. Дејан Тасић РТС, Јужна Србија Инфо

Нишке музичке свечаности ове године 44. пут окупљају љубитеље класичне музике и извођаче из свих делова света. Концерти се одржавају на три локације у граду.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Класична музика у Нишу се чују на сваком кораку. У оквиру Нимусa одржава се девет концерата. На отварању и затварању, по традицији, нишки симфонијски оркестар наступа са врхунским иностраним солистима.

"Нимус је један од највећих уметничких фестивала у земљи. Оно чиме смо се руководили и оно што нам је најбитније је да има праве музичке звезде у области класичне музике", каже Светозар Везенковић, уметнички директор Нимуса.

На Нимусу се могу чути и рок хитови састава Дип Парпл, Еј-Си/Ди-Си и Квин у класичарској варијанти квартета Креативо. То је оно што све више привлачи млађе људе.

"Врло ми је интересантна та сличност између гитаре и виолине. Много тога од гитарске технике је и те како применљиво код виолине и нас виолинисте свирање гитаре чини бољим виолинистима", каже Сања Јовић Ђорђевић из квартета Креативо.

До 7. новембра публика ће моћи да слуша и етно-музику, али и класичан џез.

"Највеће је интересовање за наступ наше суграђанке Биље Крстић која наступа са Бистриком и за шпански џез састав ST Fusion", каже Весна Братић, селектор фестивала.

Фестивал, који је уз Бемус и Номус један од најугледнијих у земљи, настао је 1975. године као фестивал класичне музике Октобарске свечаности.


#   Ниш   Симфонијски оркестар   Нимус   Весна Братић   класична музика   музичке звезде   Светозар Везенковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима