Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије одржале концерт у Васељенској патријаршији

rssBookmark and Share

06.12.2015. Јужна Србија Инфо

Нишка црквена певачка дружина "Бранко" у првој посети Константинопољу – Истанбулу.

Нишлије одржале концерт  у Васељенској патријаршији

У својој 128 година дугој и богатој историји непрекидног постојања и рада, као и четврт века успешног наступања обновљеног хорског ансамбла под управом госпође Саре Цинцаревић, НЦПД "Бранко" посетила је први пут у својој историји један од најстаријих градова на свету - некадашњи Констатинопољ, данас Истанбул, успешно одржавши концерт у једном од храмова Васељенске патријаршије. 

Са благословом и препоруком Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја и с благословом надлежног архијереја, епископа Рашко-призренског Г.Г. Теодосија, а на позив Његове Свесветости, Архиепископа Константинопољског, Новог Рима и Васељенског патријарха Вартоломеја Првог, НЦПД "Бранко" узела је учешће у прослави празника Светог апостола Андреја Првозваног, оснивача цркве у Константинопољу и празника Васељенске патријаршије.

Концерту су, поред Његове Свесветости Васељенског патријарха Господина Вартоломеја I, присуствовали истакнути великодостојници свих хришћанских конфесија, господин Зоран Марковић, генерални конзул Републике Србије у Истанбулу, представници дипломатског кора, други гости Васељенске патријаршије, као и представници грчке заједнице у овом граду. У пуном храму, Хор је под диригентским вођством госпође Саре Цинцаревић, врло успешно извео тринаест композиција духовне музике са неколико соло деоница где су се истакли солисти: Маријана Радосављевић, сопран, Даница Гостовић, алт, Хаџи Марио Петровић, тенор, Андреј Цинцаревић, баритон и протођакон Владимир Руменић, баритон. Након успешно одржаног концерта приређен је свечани банкет.

На сам дан Светог првозваног апостола Андреја, чланови и пријатељи хора ''Бранко''  присуствовали су Светој архијерејској литургији у патријаршијском храму "Светог Ђорђа Победоносца", у самом седишту Васељенске патријаршије, којом је началствовао  Његова Свесветост Васељенски Патријарх господин Вартоломеј Први. Гости из Ниша поклонили су се и целивали мошти Св. Јована Златоустог и Св. Григорија Богослова као и мошти три светитељке које се налазе у овом храму, као и једној од најцењенијих и најсветијих реликвија овог храма - делу црног стуба за који је био везан и бичеван у страсној седмици Господ Исус Христос. 

НЦПД "Бранко" посетила је некадашњи централни део старог Константинопоља - Хиподром (данас Трг султан Ахмета), са свим његовим знаменитостима, велелепни храм Свете Софије (Аја Софија), некадашњег највећег православног храма на свету (више од 9 векова у функцији), затим џамије (више од 4 века у функцији), како би од 1935. године ова велелепна грађевина била претворена у музеј, што је и данас. 

Чланови хора "Бранко" обишли су Музеј Топкапи палату - централну царску палату, где су вековима столовали и одакле су владали царством султани Отоманске империје.

Нишлије су посетиле и цркву Хора (Музеј Карије), која се налази на северном улазу у град, а затим су посетили и  православну цркву Влахерну, смештену уз обалу залива Златни рог. У храму се налази чудотворна икона Пресвете Богородице, као и чудотворан извор воде. 
Обилазак је обухватио и прелепу Долмабахче палату, на самој обали Босфорског мореуза. Она се и данас користи у званичне државничке протоколарне сврхе.

Са овог путовања свима ће остати у незаборавном сећању поучни коментари и појашњења о храмовима и историјским догађајима везаним за њих од стране цењеног протојереја - ставрофора оца Милутина Тимотијевића, ректора Призренске богословије. 

Овим својим поклоничким и радним путовањем НЦПД "Бранко" је успешно завршила ову календарску годину, као и четврт века од подмлађивања хорског ансамбла и исто толико година успешног рада диригента са најдужим диригентским стажом у историји овог хора, госпође Саре Цинцаревић, чиме је достојанствено и са највишим успехом репрезентована наша Црква, држава и царски град Ниш.

Бранислав Тикић


#   Зоран Марковић   Цариград   Исус Христ   посета   наступ   Јана Радосављевић   диригент   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Истанбул   Бранислав Тикић   Аја Софија   Васељенска патријаршија     Патријарх Вартоломеј   Сара Цинцаревић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима