Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил посетило 170.000 људи

rssBookmark and Share

15.08.2017. Зорица Миладиновић, Данас

Интернационални џез фестивал Нишвил ове године је посетило 170.000 људи, а број би био већи да није било олујног невремена које је оштетило бине и отказао једно вече фестивала.

Фото: Инфо-Г
Фото: Инфо-Г

Ипак, цифра није коначна, пошто ће у петак, 18. јула, бити одржан концерт Дарка Рундека који због олује није одржан у суботу, саопштио је директор Нишвила Иван Благојевић.

На завршној конференцији за новинаре Благојевић је казао да су "око 20 одсто посетилаца били странци", те оценио да су нови пратећи садржаји, какви су позоришни и филмски фестивал "наишли на одличан пријем публике". Он се захвалио граду Нишу који је за фестивал издвојио 25 милиона динара, што је безмало половина овогодишњег фестивалског буџета, који је износио свега 55 милиона. Додао је да је фестивалу потребан дупло већи буџет од оног којим је ове године располагао како би одржао ниво квалитета, а омогућио да се публици представе најмање четири светски позната музичка имена.

Фото: Инфо-Г

Благојевић је поновио да је Нишвилу и ове, као и претходних година, недостајала значајнија финансијска подршка из државне касе, а пре свега она из Министарства културе, које је издвојило свега 2,4 милиона динара. Подсетио је да је Министарство туризма издвојило четири милиона динара, а да су остала средства обезбедили спонзори и донатори, међу којима амбасаде САД и Аустралије у Србији, Француски институт и Делегација Европске уније у Србији. Највећи спонзор фестивала, Нафтна индустрија Србије, ове године је отказала спонзорство.

Током шест дана Нишвила, који је ове године обележио 23. издања под тим именом, а 34. то од настанка нишког џез фестивала на који се наслања, на 12 стејџева одржано је око 130 концерата, на којима је наступило више од 700 музичара.

Коментара: 0


#   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Министарство туризма   џез фестивал
@nisville @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима