Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Нишвилу 90 концерата и 600 извођача

rssBookmark and Share

07.08.2015. Н1

На Нишвил џез фестивалу који се одржава од 13. до 16. августа на Нишкој тврђави биће одржано 90 концерата на 10 бина, а наступиће 600 извођача, уз бројне пратеће програме.

Јован Маљоковић, Иван Благојевић и Рајко Милошевић
Јован Маљоковић, Иван Благојевић и Рајко Милошевић

Према процени директора Нишвил фестивала Ивана Благојевића, Фестивал ће ове години посетити 150.000 људи.

Он је на конференцији за новинаре у Београду међу бројним извођачима издвојио Сан Ра Аркеста, који ће предводити 92 године стар Маршал Ален - најстарији извођач у историји тог фестивала.

Фестивал ће, након обраћања овогодишњег добитника награде за животно дело Јована Маљоковића, отворити Омладинска филхармонија Наиссус. На Фестивалу ће наступити и Јован Маљоковић бенд, Теxас флоод, Васил Петров, Инцогнито, Душко Гојковић...

На Open stage-у публици ће се представити 16 бендова, а ове године је новина Кристина stage, на којем ће музичари импровизовати уз неме филмове. Посетиоце очекује матине програм, као и River stage, где ће програм почети већ 11. августа.

Благојевић је најавио и џез театар, као и програм џез за децу, истакавши да је најзначајни пратећи програм је Midnight jazz  dance stage-у, који ће окупити велика ди-џеј имена као што су Joey Negro, Florian Keller и Paris DJ soul system.

Милион динара од Министарства, некада четири
Он је истако да је Нишвил фестивал уметничке музике и да су организатори то коначно после две године успели да докажу и Министарству културе које их је ове године путем конкурса подржало са милион динара.

Благојевић је оценио да је то симболична сума у односу на четири милиона које је некада фестивал имао, али да је сама одлука да се прекине са тоталним негирањем позитивна.

Како је додао, Фестивал је најзначајнију подршку добио од града Ниша, а потом и од НИС-а, а Нишвил је путем конкурса подржало и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Он је указао да ће ове године на Фестивалу бити ангажовано 400 волонтера из 20 земаља.

Овогодишњи добитник награде за животно дело Јован Маљоковић је истакао да је испунио свој сан свирајући џез музику и тако обишао цео свет, да је радио и на едукацији и да му је изузетно драго што је неко приметио његово залагање.

Маљоковић је указао да у Србији постоји више од 15 џез фестивала, оценивши да је тренутно мрак у култури, да "тутњи једна врста музике и све уништава" и да прети опасност да се сви фестивали распадну.

Рајко Милошевић Гера, стрип аутор и блуз гитариста наступће на Нишвил џез фестивалу и као и извођач и као излагач, па ће посетиоци имати прилику да погледају изложбу његових радова која је била представљена и у Паризу.

Фестивали, као што је Нишвил су, како је оценио, покушај да се оживи култура и да се људи едукују. "Не смемо да дозволимо да култура умре јер у критичном стању", поручио је Милошевић.


#   фестивал   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Јован Маљоковић   Душко Гојковић   Министарство трговине   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима