Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Нишвилу 560 извођача

rssBookmark and Share

12.08.2014. Танјуг

Само три дана пред почетак Нишвил џез фестивала у току су последње техничке припреме, а директор фестивала Иван Благоjевић каже да jе наважниjе да су успели да обезбеде свих 560 извођача и да нико не откаже.

На Нишвилу 560 извођача

"Успели смо да имамо сjаjан програм у тешким временима кризе: седам бина, осамдесет концерата, извођаче из двадесетак земаља и ванредна гостовања. Oве године после дужег времена идемо ка Београду. Mорамо некога да уверимо да смо ми фестивал од националног значаjа па ћемо 16. августа имати концерт на Kоларцу", рекао jе Благоjевић.

Благоjевић каже да, с обзиром на кризу и надостатак новца, фестивал опстаjе захваљуjући не само спонзорима, већ и захваљуjуци стрпљењу и ангажовању техничке екипе коjа на своjе плате чека некада и годину дана.

Oн додаjе да jе било наjтеже на почетку и да, иако као џез фестивал постоjи већ 31 годину, под именом Нишвил он постоjи пуних 20 година.

"Почели смо 1994. године, имали смо проблема и са струjом, била jе рестрикциjа. Првих пет-шест издања практично сам jа сам финансирао, а онда се приључио град, па министарство културе, касниjе су дошли и спонзори", каже Благоjевић.

До 2006. године Нишвил jе имао скромниjа издања, а тада се кренуло амбициозниjе, наjпре на летњоj позорници у Tврђави а затим се све преселило на ливаду где jе Нишвил добио форму спектакла у коме учествуjе маса људи коjи се забављаjу.
"Tо и jесте поента насе приче - да се људи забављаjу уз уметничку музику и да профилишу своj музички укус", истиче Благоjевић.

Броj учесника на Нишвилу се из године у годину повећавао и ширирио, сходно простору у коме се одржавао. 

"Kада смо 2005. схватили да не можемо више да радимо затворене просторе, схватили смо и да убудуће морамо доћи до већих имена", обjашњава Благоjевић одлуку да Нишвил из Дома воjске пресели у Tврђаву.

Након тога кроз Нишвил jе прошла плеjада наjвећих имена џез музике- "то су људи коjи су обележили светски џез историjу".

Нишвил jе кроз све ове године одиграо важну улогу у образовању домаће џез публике, а сада jе већ опште мишљење извођача да Нишвил има наброjниjу и набољу публику за џез и да она тачно зна када да аплаудира и да препозна шта jе добро.

"Разлог за то jе jезгро од 800 људи из Дома воjске где су у почетку одржавани концерти. Oни су полако прикупили своjе приjатеље и истомишљенике и убедили их да дођу на Нишвил. Сада можемо да кажемо да половину публике чине истински познаваоци џеза а друга половина су знатижелници коjи долазе да виде о чему се ту ради", каже Благоjевић.

Према његовим речима, Нишвил jе на вешт начин успео да анимира публику бираjући госте тако да балансира између лаганиjег и чистог џез звука.

"Направили смо такву организациjу да посетиоци долазећи да чуjу Ноувелле Вагуе, пре тога мораjу да одслушалу Рона Kартера, сматраjући да ће следеће године доћи управо због чистог џеза", каже он. 

Благоjевић подсећа да jе наjвећи џез музичар коjи jе икада наступао на Нишвилу био Соломом Берк, коjи jе обележио светску џез историjу и коjи jе умро врло брзо после наступа у Нишу, па се може рећи да му jе то jедан од последњих фестивала.

Иначе, на Нишвилу су увек наступали мизичари из "Tоп 10" музичке сцене. 

Благоjевић напомиње да Нишвил дели судбину српског народа и да без обзира на тешку материjалну ситуациjу неће дозволити да одржавање фестивала буде доведено у питање.

Oно што би било од користи, додаjе он, jесте да се убудуће финансиjска конструкциjа фестивала затвори нешто раниjе него до сада како би се на време правили договори са извођачима коjе некада треба резервисати и неколико година раниjе.

 


#   фестивал   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Звезде   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима