Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Понижавајућа средства за Нишвил фестивал

rssBookmark and Share

Ниш 21.04.2015. НТВ, Јужна Србија Инфо

Од Министарства културе Нишу припало целих 1,82 % од укупних средстава

Иван Благојевић, Фото: НТВ Ниш
Иван Благојевић, Фото: НТВ Ниш

Нишвил џез фестивал је ове године добио милион динара од Министарства културе и информисања Републике Србије. Комисија која је одлучиивала о пројектима из области музике, непромењена је у односу на прошлу годину, тако да је добра вест да су променили мишљење о Нишвилу. Прошле године, највећи Фестивал у овом делу Балкана комисија министарства је окарактерисала као “комерцијално туристичку манифестацију нејасног концепта”.

Реакцију директора "Нишвила", Ивана Благојевића у виду саопштења које је објавила НТВ Ниш, преносимо у целости.

Нишвил ће прихватити понуђену помоћ Министарства културе, ма колико додељени износ био понижавајући за реноме фестивала и то пре свега из поштовања према спремности комисије за музику Министарства културе да призна своју прошлогодишњу грешку, односно, потврди Нишвилу статус уметничког фестивала, а не “ комерцијално туристичке манифестације нејасног концепта „.  Директор Нишвила Иван Благојевић сматра да је комисија за област музике била у незавидној ситуацији због одлуке министра Тасовца да ове године за ову област буде расподељено свега 30 милиона, односно 10,2 милиона мање него прошле године.

Логика каже, наглашава Иван Благојевић, да би на основу објективних организационих трошкова, али и на основу убедљиво највећегброја броју пристиглих пријава за ову област (347 од укупно 942 пријаве за све области)– за музичке програме требало да буде издвојено бар 100 милиона. Парадокс је да су за област музике више разумевања имали бивши министри који су долазили из света филма и позоришта, него што за музику слуха има музичар Тасовац, који је смањио музици (са 40,2 на 30 милиона) а повећао филму – са 48,63 на 69,93 милиона (пристигло 111 пријава) док су за области позоришта (246 пријављених пројеката) и уметничке игре (96 пројеката) - износи остали исти као и прошле године: 62 милиона за позориште и 23 милиона за уметничку игру – каже директор Нишвила.

- Сматрам да су манифестације из области филма, позоришта и игре апсолутно заслужиле одобрену помоћ, али је недопустив дискриманоторски односн Тасовца према области музике, јер се смањењем ионако малог буџета за музику обесмишљавају напори бројних установа и појединаца који сваке године остану без макар симболичне помоћи и признања за свој рад, јер већина пријављених пројекта, због мањка средстава – заврши у кошу.

Тасовац је правилно поступио, што је искористио своје дикреционо право и одређеном броју манифестација доделио средства мимо конкурса, као што је случај са Београдским фестивалом плеса и игре – додатних 9 милиона и Кустендорфу – додатних 25 милиона, јер се ови фестивали одржавају почетком године па је због кашњења конкурса то оправдано, а реч је о фестивалима који својим реномеом то и заслужују. Нажалост, каже Благојевић, Тасовац је пре две године оспорио Нишвилу исто такво дискреционо право којим је 2013.године, тадашњи министар Петковић одобрио 3 милиона! Директор Нишвила се зато нада да ће министар Тасовац показати принципијелност, односно, да ће уплатом управо тих средстава бити стављена тачка на неспоразум на релацији Министарство културе -Нишвил између којих је у периоду 2010. до 2013.године поштован протокол о пословно -техничкој сарадњи, по којој је Нишвил био у групи манифестација од националног значаја.

Када је реч о децентрализацији културе, Ниш је по Благојевићевим речима, нажалост, забележио нови неславни рекорд јер су пројектима из Ниша припало 1,82 % од укупних средстава.

Директор Нишвила каже да се из табеле резултата објављених на сајту Министарства лако се може закључити да су манифестације из области музике добиле у просеку троструко мање средстава од осталих области јер је најбоље рангирани и позоришни фестивал добио 11 милиона, најбоље оцењени филмски фестивал – 10, а најбољи музички – 3 милиона динара.


#   Ниш   позориште   НТВ   Нишвил   Иван Благојевић   финансије   саопштење   Министарство културе и информисања   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима