Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одговор Ивана Благојевића (Нишвил) министру Тасовцу

rssBookmark and Share

11.12.2015. Нишке Вести

Издавајања из републичког буџета за културу у 2016. години ће бити мања и другачије распоређена. У Министарству кажу, да су реално већа, јер нема финансирања јавних сервиса попут угашених Танјуга и Радија Југославије.

Одговор Ивана Благојевића (Нишвил) министру Тасовцу

“Филмски центар Србије наредне године добиће 600 милиона динара, а ове године 340 пројеката из области музике добило је само 30 милиона. Београдска филхармонија добија 60 милиона више од када је Иван Тасовац постао министар у Влади Србије,” реагује директор Нишвила Иван Благојевић, чије саопштење преносимо у целости.

Реагујући на изјаву министра културе и информисања, Ивана Тасовца, изречену на последњем Скупштинском одбору за културу: „како се недовољно говори о успесима у раду Министарства“, директор Нишвил џез фестивала, Иван Благојевић, каже да ће он радо похвалити рад Министарства културе, односно Тасовца, јер је након две сушне године, Нишвил коначно сагледан са МИЛИОНА – ЈЕДАН динара у 2015. години и да се очекује да ће се и у 2016. години та тенеденција раста наставити - можда чак и до 4 милиона колико је Министарство културе издвајало за Нишвил 2012. године.

„Ипак, сматрам да главне похвале министру Тасовцу треба да стигну из Филмског центра Србије који ће наредне године бити сагледан са 600 милиона динара, чиме се Иван Тасовац показао већим љубитељем филмске уметности од свих досадашњих министара културе који су долазили из редова глумаца и редитеља„ каже Благојевић.

Благојевић сматра да је у таквој прерасподели неко морао да плати цех, “а то је управо област музике, из које Тасовац иначе долази, која је ове године за укупно 340 пројеката и фестивала добила да расподели 30 милиона, по колико је иначе ове године додељено за суфинансирање сваком од четири прворангирана филма.“

“Да не буде све тако црно, и у области музике има позитивних кретања, а ту мислим на повећана издвајања за програме Београдске филхармоније којој је пре доласка Тасовца на место министра (а са места директора Филхармоније) додељивано мање од 30 милиона, а ове године и следеће – и више од 90 (плате и текући трошкови не улазе у ту суму)!

Уколико се овогодишње повећање издвајања (за 60 милиона) можда и може сматрати оправданим због организовања америчке турнеје Филхармоније, поставља се питање да ли ће и наредне године - путовати у Америку или ће Филхармонија (у чијем називу, додуше, стоји „Београдска“, али је по начину финасирања републичка институција) коначно кренути и на турнеју по Србији, како не би у „у унутрашњости“ и даље свирала само за хонораре које им исплаћују манифестације попут НОМУС-а или „Мокрањчевих дана“. А ти хонорари су исплаћени управо од дела оних скромних 30 милиона које је Министарство културе издвојило за све пројекте и манифестације у области уметничке музике, закључује директор Нишвила.


#   Нишвил   Иван Благојевић   саопштење   Иван Тасовац     Министарство културе и информисања     Београдска филхармонија   џез фестивал
@nisville @IvanTasovac @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима