Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odgovor Ivana Blagojevića (Nišvil) ministru Tasovcu

rssBookmark and Share

11.12.2015. Niške Vesti

Izdavajanja iz republičkog budžeta za kulturu u 2016. godini će biti manja i drugačije raspoređena. U Ministarstvu kažu, da su realno veća, jer nema finansiranja javnih servisa poput ugašenih Tanjuga i Radija Jugoslavije.

Odgovor Ivana Blagojevića (Nišvil) ministru Tasovcu

“Filmski centar Srbije naredne godine dobiće 600 miliona dinara, a ove godine 340 projekata iz oblasti muzike dobilo je samo 30 miliona. Beogradska filharmonija dobija 60 miliona više od kada je Ivan Tasovac postao ministar u Vladi Srbije,” reaguje direktor Nišvila Ivan Blagojević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

Reagujući na izjavu ministra kulture i informisanja, Ivana Tasovca, izrečenu na poslednjem Skupštinskom odboru za kulturu: „kako se nedovoljno govori o uspesima u radu Ministarstva“, direktor Nišvil džez festivala, Ivan Blagojević, kaže da će on rado pohvaliti rad Ministarstva kulture, odnosno Tasovca, jer je nakon dve sušne godine, Nišvil konačno sagledan sa MILIONA – JEDAN dinara u 2015. godini i da se očekuje da će se i u 2016. godini ta tenedencija rasta nastaviti - možda čak i do 4 miliona koliko je Ministarstvo kulture izdvajalo za Nišvil 2012. godine.

„Ipak, smatram da glavne pohvale ministru Tasovcu treba da stignu iz Filmskog centra Srbije koji će naredne godine biti sagledan sa 600 miliona dinara, čime se Ivan Tasovac pokazao većim ljubiteljem filmske umetnosti od svih dosadašnjih ministara kulture koji su dolazili iz redova glumaca i reditelja„ kaže Blagojević.

Blagojević smatra da je u takvoj preraspodeli neko morao da plati ceh, “a to je upravo oblast muzike, iz koje Tasovac inače dolazi, koja je ove godine za ukupno 340 projekata i festivala dobila da raspodeli 30 miliona, po koliko je inače ove godine dodeljeno za sufinansiranje svakom od četiri prvorangirana filma.“

“Da ne bude sve tako crno, i u oblasti muzike ima pozitivnih kretanja, a tu mislim na povećana izdvajanja za programe Beogradske filharmonije kojoj je pre dolaska Tasovca na mesto ministra (a sa mesta direktora Filharmonije) dodeljivano manje od 30 miliona, a ove godine i sledeće – i više od 90 (plate i tekući troškovi ne ulaze u tu sumu)!

Ukoliko se ovogodišnje povećanje izdvajanja (za 60 miliona) možda i može smatrati opravdanim zbog organizovanja američke turneje Filharmonije, postavlja se pitanje da li će i naredne godine - putovati u Ameriku ili će Filharmonija (u čijem nazivu, doduše, stoji „Beogradska“, ali je po načinu finasiranja republička institucija) konačno krenuti i na turneju po Srbiji, kako ne bi u „u unutrašnjosti“ i dalje svirala samo za honorare koje im isplaćuju manifestacije poput NOMUS-a ili „Mokranjčevih dana“. A ti honorari su isplaćeni upravo od dela onih skromnih 30 miliona koje je Ministarstvo kulture izdvojilo za sve projekte i manifestacije u oblasti umetničke muzike, zaključuje direktor Nišvila.


#   Nišvil   Ivan Blagojević   saopštenje   Ivan Tasovac     Ministarstvo kulture i informisanja     Beogradska filharmonija   džez festival
@nisville @IvanTasovac @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima