Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Egzit se forsira: Premijer zaboravio jug Srbije i Nišvil

rssBookmark and Share

17.02.2016. Južna Srbija Info

Nakon jučerašnje izjave premijera Vučića da je Egzit jedan od najboljih brendova u Srbiji i da će Vlada Srbije finansirati taj festival u narednih šest godina, usledile su reakcije, pre svega iz organizacije niškog džez festivala "Nišvil".

Egzit se forsira: Premijer zaboravio jug Srbije i Nišvil

Otvoreno pismo direktora Nišvila Ivana Blagojevića predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, prenosimo u celosti..

"Nišvil džez festival podržava odluku Vlade Srbije da potpiše šestogodišnji ugovor sa Exitom jer smatra da je Exit to apsolutno zaslužio, kako promocijom Srbije, tako i generisanjem značajnih sredstava u budžet Srbije. Nišvil očekuje da kao treći brend Srbije u skorijoj budućnosti i on dobije podršku Vlade Srbije, a od ovog saziva Vlade da ispravi nepravdu koju je Nišvilu naneo jedan njen ministar. Sigurni smo da u novijoj istoriji rada Vlade Srbije ne postoji slučaj da je jedan ministar poništio odluku svog prethodnika kako je to učinio ministar Tasovac sa odlukom ministra Petkovića - koji je gradu Nišu, namenski za Nišvil odobrio 3 miliona dinara. 

S obzirom da ste vi bili premijer obojici ministara, obraćamo vam se molbom da pomognete opstanak najveće umetničke manifestacije juga Srbije i to tako što ćete uticati da se ispoštuje prvobitna odluka. Napominjemo da preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića da utužimo Ministarstvo kulture nismo realizovali iz poštovanja prema institucijama - kako Ministarstva kulture tako i Vlade Srbije. Verovatno je ministar Tasovac uradio i pozitivne stvari - poput odobrenih 600 miliona grupaciji za kinematografiju i 70 miliona za filmske festivale, ali je oblasti muzike, sa ukupnih 30 miliona raspoloživog budžeta za 340 projekata i festivala(!) - naneo nemerljivu štetu. Nišvilu je za tri godine odobrio ukupno 1 (jedan) milion dinara, a upravo je Nišvil zvanično najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije za 2015. godinu i brend umetničke muzike u akciji “Najbolje iz Srbije”.

Iz svih ovih razloga, vaša pomoć u ispravljanju nepravde bila bi neophodna kako bi i ove, kao i prošle godine, Nišvil uspešno organizovao 100 koncerata, ugostio 600 izvođača, okupio 150.000 posetilaca, realizovao mnoge izložbe, promocije i sa 400 volontera na najbolji način promovisao omladinski aktivizam", rekao je Blagojević.


#   Aleksandar Vučić   festival   Egzit festival   Nišvil   Ivan Blagojević   finansiranje   kultura   otvoreno pismo   Ivan Tasovac   džez festival
@avucic @ExitFestival @nisville @IvanTasovac @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima