Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Предлог директора Нишвила: преиспитати буџет за културу

rssBookmark and Share

26.06.2016.

Иако је програмски буџет Београдске Филхармоније 2013. и 2014. године био укупно 60 милиона (30 милиона годишње), доласком Ивана Тасовца на чело Министарства Културе – тај буџет је нарастао у 2015. и 2016 на 180 милиона динара (90 на годишњем нивоу), подсећа директор Нишвила Иван Благојевић.

Тасовац увећао буџет Филхармоније за 120 милиона
Тасовац увећао буџет Филхармоније за 120 милиона

- Овај неморални чин расподеле буџетских средстава у корист своје матичне куће за програмску активност од 30 концерата (плате запошљених и текуће одржавање додатно су обезбедени) у супротности је са суфинансирањем више од 1000 уметничких концерата на последњем конкурсу Министарства културе укупним износом од 33 милиона – каже Благојевић

Директор Нишвила предлаже будућем министру културе да преиспита - како резултате конкурса тако и комплетну расподелу буџета намењеног култури.

Нишвил се расподелом на последњем конкурсу нашао на укупно 38. месту у конкуренцији свих фестивала и пројеката, иако га је британски Гардијан сврстао меду 10 најзначајних европских фестивала. 

Иван Благојевић каже да за такву ситуацију ипак не сматра одговорним чланове комисије јер они буквално и нису имала шта да расподеле јер је више од 300 фестивала и пројеката из целе Србије аплицирало за 33 милиона - што је готово три пута мање него што је буџет Филхармоније за 30 годишњих концерата.

- Такође, каже Благојевић, треба имати на уму да је најзначајнија републичка установа са 700 запошљених - Народно позориште у Београду, које у свом саставу има пођеднако бројан оркрестар као и Филхармонија, али и балетски, оперски и позоришни ансамбл, уз око 600 програма током године, односно, 20 пута више активности од Филхрамоније – има истоветан буџет као Филхармонија са 107 запошљених.

Филхармонија је ове године захваљући министру Тасовцу и додатно привилегована. Иако су све српске установе у култури добиле строге налоге да смање број запошљених (Народно позориште је већ отпустило више од 100 људи), министар Тасовац је отпуштања једино поштедео Филхармонију и чак једино њој одобрио додатно запошљавање два радника – закључује директор Нишвила Иван Благојевић.


#   позориште   буџет   Нишвил   Иван Благојевић   Народно позориште   Иван Тасовац
@nisville @IvanTasovac @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима