Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Црвена: Самоубиство нације“ први пут у Нишу (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 29.01.2017. Јужна Србија Инфо

Жестоко! Брутално! Високог интензитета! Како другачије описати представу која говори о положају жена у Србији, мизогинији, насиљу и демографској катастрофи?

„Црвена: Самоубиство нације“ први пут у Нишу (ВИДЕО)

Представа после које нас преплаве осећаји преиспитивања и забринутости о друштву у којем је свака трећа жена  жртва физичког, психолошког или сексуалног насиља. Друштво које стално покушава да избегне суочавање са темама и проблемима који женама не дозвољавају да буду оно што јесу. 

Представа "Црвена: Самоубиство нације" у режији Војислава Арсића, по тексту драматуршкиње Милене Боговац, у изведби десет глумаца, међу којима су и Ђорђе Живадиновић Гргур, Младен Совиљ, Зоран Пајић и Золтан Плетл, изводи се 10. фебруара у Народном позоришту Ниш, од 20.00 часова.  

Премијера ове представе била је 18. априла 2015. године у Београду, у копродукцији Рефлектор театра и Битеф театра. Након годину и по дана извођења, представу "Црвена: Самоубиство нације" погледало је више од 4000 људи у Београду, али и у градовима широм Србије.
        
 - Питање абортуса је пример на коме испитујемо проблем насиља над женама. Представа полази од статистике према којој се у Србији, сваке године, изврши 100 до 200 000 намерних прекида трудноће. Тиме што мушкарци играју у представи која тематизује жене и женска права, желео сам да кажем како питање насиља над женама није проблем групице гласних жена, већ целог човечанства - објашњава редитељ Војислав Арсић. 

Због деликатне теме која се обрађује, глумци су прошли едукативни и истраживачки процес, који је битно утицао на развијање ове представе, јер они нису само интерпретирали текст, већ су га живели. Они су говорили у своје име и стоје иза својих речи. О томе сведоче и речи глумца Уроша Милојевића који каже: 

Процес спремања Црвене је подразумевао и радионице на којима смо се бавили проблемом абортуса, мизогиније, насиља над женама и класичне глумачке, кореографске, и певачке пробе. Црвену смо радили врло детаљно и темељно, и у том смислу је процес на мене оставио веома јак и важан утисак. Не бих желео да звуци као фраза, али Црвена је мене у неком смислу и научила, васпитала и информисала о многим проблемима са којима се жена у данашњем друштву у овој земљи бори.
       
С обзиром на то да је ово прво извођење Црвене  у Нишу, Урош је, као рођени Нишлија, овако прокоментарисао:

"Мислим да је важно да се ова представа игра у што више градова и општина у земљи, самим тим и у мом родном и вољеном Нишу.  Мислим да су, пре свега, млади људи у дефициту што се тиче информација о абортусу , насиљу над женама, и насиљу уопште. Ова представа, чврсто стојим иза тога подиже свест код људи, поставља питања и  одговара на многа.

Тако да бих овом приликом позвао своје Нишлије да додју 10. фебруара у Народно позориште Ниш по одговоре".

video...

Коментара: 0


#   Ниш   позориште   представа   Народно позориште   Урош Милојевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима