Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Власта Младеновић добитник “Драинчеве награде”

rssBookmark and Share

Прокупље 30.07.2018. Јужна Србија Инфо

Добитник овогодишње “Драинчеве награде” за књигу поезије “Локалитет и свет шаркаменских рима“ је песник Власта Младеновић из Неготина, рекао је председник жирија др Горан Максимовић из Ниша, на конференцији за штампу у Народној библиотеци “Раде Драинац” у Прокупљу.

Прокупље: Власта Младеновић добитник “Драинчеве награде”

Конференцији за штампу присуствовао је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и већница за културу Милица Ерић.

За доделу награде приспело је 50 књига поезије објављене у 2017.години. У ужи избор за доделу награде одабрано је осам књига.

- Прошла година била је изузетно богата објављеним књигама поезије. Због тога трочланом жирију није било ни мало лако да одабере књигу која ће добити награду истакнутог прокупачког, топличког и српског песника Радета Драинца, изјавио је Младеновић и додао да су чланови жирија, у којем су били и академик Милован Данојлић и Драган Барјактаревић, били једногласни да се неготинском књижевнику додели ово престижно признање.

По речима председника жирија књижевник у збирци песама “Локалитет и свет шаркаменских рима” даје исповест побуњеног песника који сажима искуство прошлости и садашњости, поезије и историје и изводи закључке о смислу савременог певања и постојања.

- Прожета изразитом побуном, иронијом и самоиронијом, а исказана оргиналним песничким језиком, лирика Власте Младеновића потврђује да је певање најпоузданији пут да спознамо прошлост и садашњост, завичај и удаљени свет и да на основу тога спознамо право место које ће припадати човеку у будућности. Због тога књига овог песника представља гласни савремени израз Драинчеве поетике у српској поезији и подстиче нас на размишљања о смислу савременог певања и постојања, рекао је кљижевник Младеновић и додао да су Драинчеви сусрети у последње три године једна од најбоље организованих културних манифестација у Србији.

Председник  жирија изразио је велико задовољство културним манифестацијама по којима је Прокупље постало познато у целој Србији.

- Захваљујући  културним радницима и помоћи локалне самоуправе Прокупље са културним догађајима и њиховом организацијом не заостаје много за већим центрима као што су Београд, Нови Сад, Крагујевац и Ниш. Све ове манифестације које су културне установе организовале у последњих неколико година препознало је и Министартво културе  Републике Србије и доделом  финансијских средстава омогућило да се програмски садржаји у потпуности реализују, рекао је књижевник Младеновић.

Додела “Драинчеве награде“ књижевнику Власти Младеновићу биће уручена првог дана 49. по реду Драинчевих сусрета, који ће се одржати од 28. до 30. августа у Прокупљу.


#   Прокупље   Крагујевац   Мирољуб Пауновић   Нови Сад   Горан Максимовић   Народна библиотека „Раде Драинац“   Милица Ерић   Власта Младеновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима