Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Раша Попов гост "Борине недеље"

rssBookmark and Share

Врање 26.03.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Раша Попов, књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар добитник награде за животно дело „Доситеј Обрадовић“, био је гост Борине недеље.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

У четвртак је у Галерији народног музеја представљен лик и дело овг аутентичног мудраца који углавном познат по као шоумен а мање као озбиљан писац. О њему је говорио  Витомир Теофиловић филолог, афористичар и песник и есејиста. Пред  малобројном публиком Раша је казивао песме из своје последње збирке „Живот је леп брате, зато ко би желео на гробље да га прате“ и  кроз стихове приповедао о својој прошлости.
 
Манифестација Борина недеља увек окупи неке од најзначајнихих прозаиста, песника, културних посленика. Ове године као гост овог културног догађаја у Врање је дошао Раша Попов, добитник награде за животно дело. О њему је синоћ у Галерији родног музеја говорио филолог, афористичар, песник и есејиста  Витомир Теофиловић. Била је то прилика да  упознамо Рашу Попова у неком другом светлу. У публици и превише слободних места за величину какав је Раша али уживање у стиховима чувеног чика Раше није изостало.

Рашу Попова не треба посебно представљати. Слови као аутентични мудрац, приповедач, новинар и тв звезда.То је човек  кога више познајемо из дечијих емисија због чега је углавном виђен као свачији деда. Међутим, Раша је  и песник, прозаиста, есејиста а они који га добро познају говоре о њему као о великану наше књижевности и културе. О њему и његовим делима говорио је филофлог, афористичар, песник, есејиста Витомир Теофиловић.  Своје излагање назвао је   „Књижевни и мдијски феномен Раша Попов“.

Раша шоумен је ставио у засенак Рашу писца а ту своју страну Раша Попов је показао синоћ, додуше пред  малобројном публиком . Говорио је о својој вољеној супрузи Ради, о болестима које је победио, о мајци , о бомбардовању,  деци, о животу. Рече и да је написао своје последње стихове а  осврнуо се и на своје виђење НАТО бомбардовања.

    "Ја сам написоао и своје коначне стихове. Зове се „Живот је сладак брате , зато ко би желео на гробље да га прате“. То је прилично дуг наслов....“, рекао је Попов. 

Раша Попов добитник је награде за животно дело „Доситеј Обрадовић“. Између прве књиге „Два ока“ до последње збирке „Живот је сладак брате , зато ко би желео на гробље да га прате“ објавио је много песама, прича , бајки за децу и један еп „Ђавољи дисидент“. Његове књиге пржете су жестоком критиком нашег доба, пуне ироније и сарказма.


#   Врање   Бора Станковић   манифестација   Борина недеља   Народни музеј Врање   Раша Попов
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима