Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ревија руског филма

rssBookmark and Share

27.05.2014. Танјуг

Филмски центар Србије и Културни центар Београда организују ревију одабраних дигитализованих филмова руске кинематографије поводом 90 година рада студуја "Мосфилм"

Ревија руског филма

Програм ће бити одржан у Нишу у биоскопу "Купина" од 30. маја до 3. јуна.

Отварању ће присуствовати дугогодишњи директор "Мосфилма", познати редитељ Карен Шахназаров и филмски критичар и историчар Сергеј Лаврентијев.

Ревија почиње новим филмом Шахназарова "Бели тигар" (из 2012. године). Радња се догађа у време Великог отаџбинског рата. У центру је непријатељски дуел између чудом преживелог руског тенкисте и огромног тенка - утваре, зване бели тигар.

На програму су познати наслови из продукције "Мосфилма" од 60-их до 80-их година - "Неколико дана из живота Обломова" Никите Михалкова, "Дерсу Узала" Акире Куросаве, "Огледало" Андреја Тарковског, "Кавкаска заробљеница" Леонида Гајдаја, "Москва сузама не верује" Владимира Мењшова и "Ми свирамо џез" Шахназарова.

Помоћник директора за програме КЦБ-а Весна Даниловић и уредник сектора за међународну сарадњу, пласман и промоцију ФЦС-а Мирољуб Вучковић рекли су данас на конференцији за новинаре да је "Мосфилм" велика кућа изузетне историје, али и савремени, добро организовани концерн, са стотинак снимљених филмова годишње.

На историју ће подсетити плакат за ову ревију са препознатљивим логом тог студија још из совјетског времена - сликом двоје ударника са српом и чекићем у уздигнутим рукама.

Данас је "Мосфилм" модерна, технолошки одлично опремљена продуцентска и дистрибутерска компанија која се, уз нову производњу, предано стара и о баштини, путем рестаурације и дигитализације копија из свог богатог културног наслеђа.

Избор за ревију у Београду и Нишу направљен је у сарадњи са Лаврентијевом. Филмови ће бити приказивани у ДСП формату.

Улазнице су већ у продаји по цени од 250 динара.

Шахназаров, чест гост Београда и учесник Феста, овога пута ће посетити и ФЦС и са нашим филмским професионалцима разговарати о активностима "Мосфилма", успешном преласку из једног у други економски систем, као и о данашњем начину финансирања кинематографије у Русији.

Сличан програм у региону већ је одржан у Македонији, у плану су Албанија и Грчка, а такође Венецеела, Канада...


#   биоскоп   филм   Русија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима