Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седам српских филмова у програму ЛИФФЕ фестивала

rssBookmark and Share

Лесковац 09.09.2019. Јужна Србија Инфо

На дванаестом издању Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ, који се одржава у Лесковцу од 18. до 22. септембра, на програму ће се наћи седам српских филмова.

Седам српских филмова у програму ЛИФФЕ фестивала

Ван конкуренције ће бити приказани акциони хит у руско-српској копродукцији „Балканска међа, као и филм Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот". За награде за најбољу режију такмичиће се пет домаћих остварења: „Пијавице" Драгана Маринковића, „Краљ Петар Први" Петра Ристовског, „Ајвар" Ане Марије Роси, „Шавови" Мирослава Терзића и „Делиријум тременс" Горана Марковића.
"Балканска међа", која ће бити приказана на отварању фестивала, у среду 18. септембра у 19 сази у Народном позоришту, акциона је драма инспирисана стварним догађајем.

Филм приказује тајну операцију групе руских специјалаца која из Москве добија наређење да, пре НАТО трупа, заузме аеродром "Слатина" у Приштини и задржи га док не стигне појачање. Редитељ је Андреј Волгин, а уз руску екипу глумаца коју предводи Антониј Пампушњиј, глуме и Милош Биковић, Милена Радуловић, Александар Срећковић Кубура, и други.

Десет година након портрета Марадоне, Кустурица се вратио документарном филму да овековечи још једну легендарну фигуру - бившег уругвајског председника Хосеа "Пепеа" Мухику у филму "Пепе, један узвишени живот". Кроз серију разговора, Кустурица и Мухика дискутују о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру. Ово документарно остварење на репертоару ће се наћи последњег фестивалског дана, у недељу 22. септембра у 19:30 сати, у биоскопу Лесковачког културног центра.

Филм „Пијавице“ настао је на основу истоименог књижевног дела Давида Албахарија и премијерно је приказан на овогодишњем ФЕСТ-у, док ће на ЛИФФЕ-у бити на програму у петак 20. септембра у 21:30, у Биоскопу ЛКЦ. Радња прати писца Петра Мирића, који у време велике друштвене и политичке кризе у Србији заступа ставове који га воде у конфликте са водећим политичким режимом. Блиски сусрет са Државном службом за безбедност претвара му живот у параноју и потрагу за истином. Улоге у филму тумаче Никола Ђуричко, Лазар Ристовски, Ива Михалић, Маријана Јанковић, Тони Михајловски, Тихомир Станић и Петар Божовић.

“Краљ Петар Први”, историјски спектакл и редитељски првенац Петра Ристовског, фестивалска публика ће моћи да види у четвртак, 19. септембра у 21х, у Народном позоришту. Овај филм је настао по роману "Чарапе краља Петра" Милована Витезовића, а прати повлачење српске војске ка Крфу, после две херојске битке на Церу и Колубари. Краљ Петар Први упознаје упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. У главној улози је Лазар Ристовски, Макрену тумачи Даница Ристовски, док су у осталим улогама млади Иван Вујић, Александар Вучковић, Радован Вујовић, Светозар Цветковић, и други.

“Ајвар”, дебитантски дугометражни филм редитељке Ана Марије Роси, на програму је у петак, 20. септембра у 19 сати, у Народном позоришту. Радња прати Виду и Банета, брачни пар који већ дуже време живи у Стокхолму. Имају успешне каријере, довољно новца за пристојан живот и пса, али немају децу. Вида сумња да Бане у Београду има љубавницу, али о томе ћути. Долазе за празнике у Србију, где се у познатом окружењу одвија уиграна кореографија која се много пута поновила у њиховим гастарбајтерским животима, но овога пута се тај зид ћутања руши. У главним улогама су Сергеј Трифуновић и Наташа Нинковић.

Филм “Шавови”ће бити приказан у суботу, 21. септембра у 21 час у Народном позоришту. Ова прича, са елементима трилера и мелодраме, бави се темом новорођених беба несталих из болница које су годинама, а по сведочењима стотина родитеља, проглашаване умрлим, а заправо продаване на усвајање. Сценарио је инспирисан сведочанством кројачице из Београда, која већ скоро две деценије трага за својим „умрлим сином". У главној улози је Снежана Богдановић, док остатак глумачког ансамбла чине Марко Баћовић, Јована Стојиљковић, Весна Тривалић, Драгана Варагић и Павле Чемерикић, док је редитељ Мирослав Терзић.

“Делиријум Тременс” је нови филм чувеног редитеља и сценаристе Горана Марковића, који ће на ЛИФФЕ-у бити на репертоару у недељу, 22. септембра у 19 сати у Народном позоришту. 

Филм снимљен је након великог успеха истоимене позоришне представе “Делириум тременс” у којој је главну улогу тумачио бард српске глуме Предраг Ејдус. Након његове смрти, главна улога је додељена Тихомиру Станићу. Марковић је снимио причу о славном глумцу који помоћу алкохола покушава да издржи огроман притисак живота и рада. Нажалост, упада у алкохолно лудило, завршава у болници и кроз низ комичних ситуација покушава да нађе излаз, дружећи се притом са болесницима из собе. Уз Станића, у главним улогама су Горица Поповић, Анита Манчић, Драган Петровић, и други. 

О наградама за најбоље филмове, режију и глумце дванаестог ЛИФФЕ фестивала одлучиваће трочлани жири у саставу: редитељ Винко Брешан из Хрватске (председник жирија), редитељ Ненад Диздаревић из Босне и Херцеговине, и глумица Бојана Маљевић из Србије.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. Током своје десетогодишње историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца.

ЛИФФЕ је данас незаобилазна тачка у културном животу града, а концепт заснован на афирмацији дела и стваралаца са простора бивше Југославије, који у први план ставља уметност филмске режије, сврстава овај фестивал у ред најзначајнијих манифестација у Србији и региону.

 


#   Лесковац   Милош Биковић   Драган Петровић   Горица Поповић   Сергеј Трифуновић   Јована Стојиљковић   ЛИФФЕ фестивал
@WhistlerDick @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима