Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Селамлук“ склон рушењу

rssBookmark and Share

17.05.2011. Аутор: В. Ристић, Данас

И последња акција Ноћ музеја симболично је скренула пажњу на све горе стање у коме се налази зграда Народног музеја у Врању, за чију реконструкцију је према проценама из ове установе неопходно 14 милиона динара којих тренутно нема.

За реконструкцију зграде Народног музеја у Врању неопходно 14 милиона динара
За реконструкцију зграде Народног музеја у Врању неопходно 14 милиона динара

Врање - О стању ове зграде, што се баш и не примећује споља, најбоље говори чињеница да на спрату музеја, због опасности од рушења може да борави истовремено највише десетак лица. Део кровне конструкције је већ урушен.

На овакво стање једне од најстаријих зграда у Врању где се некад налазио Селамлук у време владавине Турака, из Народног музеја указују пуних девет година, али средстава у буџету за ову намену нема.

- Представници америчке амбасаде занимали су се за обнову музеја, а конкурисали смо и код програма „Прогрес“, за финансирање пројектне документације, односно за 587.000 динара, каже Слађана Ивановић, директор музеја.

Бранимир Стојанчић, портпарол Градског већа у Врању, каже да је ове године у буџету за културу предвиђено четири одсто, али ће највећи део тог новца бити потрошен на зараде запослених . То практично значи да ће од 80 милиона, 72 отићи за плате запослених у култури. Само осам милиона остаје за све активности, па и за послове на реконструкцији, што је очигледно недовољно.

Последњи стручно конзерваторски радови на згради рађени су према званичним подацима још пре 35 година.


Део Пашиног конака

Зграде врањског Селамлука и Харемлука, познате су под заједничким називом Пашин конак, и некад су биле спојене „мостом“. У првој је живео сам паша. а друга је била намења за његов харем. Сазидао их је Рауф-бег Џиноли 1765. године. У Селамлуку је некад била смештена врањска гимназија, а од пре пола века њу користи Народни музеј.


#   Бранимир Стојанчић   Пашин конак   Ана Ивановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима