Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу завршен Девети салон књига

rssBookmark and Share

Ниш 05.04.2011. Душан Коцић

На Салону књига представљено стваралаштво Љубивоја Ршумовића, Мије Кулића, Рушице Сокић, Биљане Мичић, Института за савремену историју из Београда и промовисани радови Школе за текстил и дизајн

Отварање Деветог салона књига: Љубивоје Ршумовић
Отварање Деветог салона књига: Љубивоје Ршумовић

ЛЕСКОВАЦ – После петодневног трајања, у Лесковцу је завршен Девети салон књига, једна од најзначајнијих културних манифестација, који је отворио чувени дечји песник Љубивоје Ршумовић.

-Волео сам да будем доктор или сеоски учитељ, али сам срећом постао песник, јер сам се од малена дружио са песмама Јована Јовановића Змаја – казао је Љубивоје Ршумовић.

У Лесковачком културном центру, првог дана манифестације, промовисане су књиге Љубивоја Ршумовића ,,Сунчање на месечини’’´и ,,Ујдурме и зврчке из античке’’, у издању београдске Лагуне. Другог дана Деветог салона представљен је роман Миомира Мије Кулића, најпознатијег лесковачког хумористе. На промоцији романа-првенца ,,Ја те познајем’’, у издању нишке куће ,,Зограф’’, говорили су Цана Радивојевић, уредница у ЛКЦ, Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, Деспот Деспотовић, издавач књиге и сам аутор.

По Милићевићевој оцени, овај роман је ,,жестока прича аутора вишеструког талента’’, а Деспот Деспотовић сматра да је Кулић ,,прави бунтовник’’, да је написао добар доман, али ду му неће донети ,,велике награде, ни богатство’’, јер, како се чуло на промоцији, Кулић је ,,лаки аутор тешких дела’’.

У кратком писаном обраћању, да га, ако заборави текст, не било на Фацебоок, Кулић, у шаљивом тону казао да је као ученик био ,,класичан дудук за писање’’, али се одлучио да напише ово дело на молбу пријатеља, а колико роман вреди нека процењују читаоци и критичари.

На Деветом салону представљена је аутобиографска књига ,,Страст за летењем’’ Ружице Сокић, једне од највећих српских глумица. О овом дело, своме раду, посебно сусретима са публиком, колегама и пријатељима беседила је сама ауторка, која је на захтев публике, извела делове неколико монодрама и рецитовала поему ,,Грачаница’’.

,,Страст за летењем’’ глумице Ружице Сокић објавила је 2010. године београдска кућа ,,Лагуна’’ и о књизи је говорио Дејан Михаиловић, уредник у тој издавачкој кући.

Са промоције књиге Ружице Сокић

Михаиловић је оценио, парафразирајући Михиза, да је књига Ружице Сокић ,,Страст за летењем’’, ,,аутобиографија о другима’’.

-Цео живот посветила сам глуми и, ево, навршиле су се 53 године мога рада, али и сада, у овим годинама, радим са страшћу и увук, баш увек, као и вечарас, имам трему – казала је Сокићева, поздрављена дугим аплаузом лесковачке публике.

Посебно успело вече Деветог салона књига приредила је Биљана Мичић, есејист, професор књижевности у Лесковачкој гимназији, која се представила књигом ,,Под језиком, над говором’’, односно огледима о Настасијевићу и Џунићу. Дело се појавило прошле године у издању КИЗ Алтера из Београда. Поред саме ауторке, о Мичићевом веома занимљивом делу, говорили су Александра Ристић, књижевни критичар из Ниша и Драган Радовић, уредник у Лесковачком културном центру, указујући на префињен језик и изванредна запажања ауторке Мичић.

Детаљ са предавања: проф др Павловић и др Марковић

У оквиру Деветог салона књига представље је Институ за савремену историју из Београда, а о овој значајној научној установи говорио је проф. др Момчило Павловић, директор, који је посебно указао на значај досадашњих пројеката и будућим плановима.

Др Предраг Ј. Марковић, научни саветник Института за савремену историју, одржао је веома занимљиво предавање ,,Србија и Европа: дуго путовање ка кући’’. Марковић је посебно указао да је лажна дилема ,,Европа или Русија, јер смо ми већ у Европи’’.

-У историји српског народа било је много догађаја који су оставили несагледиве последице и утицали на пут Србије у 20. веку, што се одржава и данас – закључио је др Предраг Ј. Марковић.

У оквиру Деветог салона књига приређена је изложба ,,Ликовно графичка решења књига’’ – матурски радови ученика Школе за текстил и дизајн, чији су аутори сами ученици школе са професором Светом Пејићем.

На Деветом слаону књига представили су излагачи Моно и Мањино, Алба Граеца, Арс либри, Младинска књига, ИП боок, Београд, ИП Јован, сви из Београд, ЈРЈ – Земун, Нова књига - Ниш и књижара ,,Стошић’’ – Лесковац, док су гости издавача и излагачи су Лагуна, Зоограф, КИЗ Алтера и Школа за текстил и дизајн из Лесковца.

 


#   Ниш   књига   градска кућа   Љубивоје Ршумовић   Школа за текстил и дизајн   Деспот Деспотовић   Момчило Павловић   Драган Радовић   Јована Јовановић   Ана Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима