Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршена и промовисана монографија "Манастир Свети Прохор Пчињски"

rssBookmark and Share

Врање 12.12.2015. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Рад започет пре више од десет година резултирао је објављивањем монографије ''Манастир Свети Прохор Пчињски''.

Завршена и промовисана монографија "Манастир Свети Прохор Пчињски"

У препуној сали Дома војске у присуству представника државе, града, војске, жандармерије и цркве промовисано је ово темељно издање. Приређивач је проф. Др Ненад Макуљевић и ово је јединствени случај да су на једном делу заједно радили професори, студенти, свештенство и монаштво.

Да је трећа срећа показало се и у овом случају. Након два покушаја издавања монографије, трећи је уродио плодом и Врањанци су добили издање које ће бити на корист свим верницима, али и онима који воле истраживачке текстове и желе да сазнају нешто ново о највећој светињи југа Србије. Промоцију су својим појањем увеличале монахиње манастира Свети Прохор. Присутне је поздравио Епископ врањски Пахомије истичући да одлука о издавању ове монографије датира још из давне 2004. године.
У име председника Републике Србије присутне је поздравио његов саветник Радослав Павловић.

Осврт на духовну историју светиње и манастира дала је и игуманија манастира, мати Стефанида.

Ова темељна и модерна, а ипак традиционална студија рађена је заједнички од стране Епархије врањске, манастира Свети Прохор и Центра за визуелну културу Балкана Филозофског факултета Универзитета у Београду. Она је својеврсни подстицај да се још више људи укључи у истраживање манастира и манастирског комплекса. До података није било лако доћи, али су управо такве тешкоће довеле до постепеног и темељног рада, чуло се на промоцији.

Издавање монографије финансијски су помогли Министарство правде - Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и Министарство културе.

ВИДЕО РТВ ВРАЊЕ


#   Врање   Београд   манастир   Дом Војске   Прохор Пчињски   промоција   врањски Пахомије   РТВ Врање   Министарство правде   Филозофски факултет   председник Србије   монографија   Радослав Павловић   Министарство културе и информисања   Епархија Врањска   саветник   Ненад Макуљевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима