Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završena i promovisana monografija "Manastir Sveti Prohor Pčinjski"

rssBookmark and Share

Vranje 12.12.2015. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Rad započet pre više od deset godina rezultirao je objavljivanjem monografije ''Manastir Sveti Prohor Pčinjski''.

Završena i promovisana monografija "Manastir Sveti Prohor Pčinjski"

U prepunoj sali Doma vojske u prisustvu predstavnika države, grada, vojske, žandarmerije i crkve promovisano je ovo temeljno izdanje. Priređivač je prof. Dr Nenad Makuljević i ovo je jedinstveni slučaj da su na jednom delu zajedno radili profesori, studenti, sveštenstvo i monaštvo.

Da je treća sreća pokazalo se i u ovom slučaju. Nakon dva pokušaja izdavanja monografije, treći je urodio plodom i Vranjanci su dobili izdanje koje će biti na korist svim vernicima, ali i onima koji vole istraživačke tekstove i žele da saznaju nešto novo o najvećoj svetinji juga Srbije. Promociju su svojim pojanjem uveličale monahinje manastira Sveti Prohor. Prisutne je pozdravio Episkop vranjski Pahomije ističući da odluka o izdavanju ove monografije datira još iz davne 2004. godine.
U ime predsednika Republike Srbije prisutne je pozdravio njegov savetnik Radoslav Pavlović.

Osvrt na duhovnu istoriju svetinje i manastira dala je i igumanija manastira, mati Stefanida.

Ova temeljna i moderna, a ipak tradicionalna studija rađena je zajednički od strane Eparhije vranjske, manastira Sveti Prohor i Centra za vizuelnu kulturu Balkana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona je svojevrsni podsticaj da se još više ljudi uključi u istraživanje manastira i manastirskog kompleksa. Do podataka nije bilo lako doći, ali su upravo takve teškoće dovele do postepenog i temeljnog rada, čulo se na promociji.

Izdavanje monografije finansijski su pomogli Ministarstvo pravde - Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Ministarstvo kulture.

VIDEO RTV VRANjE


#   Vranje   Beograd   manastir   Dom Vojske   Prohor Pčinjski   promocija   vranjski Pahomije   RTV Vranje   Ministarstvo pravde   Filozofski fakultet   predsednik Srbije   monografija   Radoslav Pavlović   Ministarstvo kulture i informisanja   Eparhija Vranjska   savetnik   Nenad Makuljević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima