Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od prvog seksa pet zaraza

rssBookmark and Share

25.03.2011. Izvor: Kurir

Često sam se viđao s Majom, a posle mesec dana pojavili su se prvi zdravstveni problemi. Ubrzo sam počeo doslovce da se raspadam

Izgubio nevinost, a mogao je i glavu!

Od prvog seksa pet zaraza

VRANjE -Šesnaestogodišnjak S. N. iz Vratogoša pored Vranja zapamtiće svoj prvi seks za ceo život, jer ga je njegova partnerka, izvesna Maja, zarazila sa pet seksualno prenosivih bolesti.

- Tu devojku, koja mi se predstavila kao Maja, stalno sam sretao u centru grada. Uvek mi se smeškala. Na rođendanskoj žurki moje školske drugarice ponovo sam je video. Tražila je da pleše sa mnom. Počela je da me ljubi i dodiruje... Nekoliko dana kasnije sreli smo se posle škole. Krenuli smo ka našoj drugarici i sve vreme razmenjivali nežnosti. Međutim, nismo stigli do naše prijateljice, već smo završili u naselju Češalj, u jednoj pomoćnoj prostoriji koju klinci iz kraja često koriste za svoje „romantične susrete“. Prosto me je naterala, navodno zadovoljna zbog mog poklona, skupocenog parfema, da vodimo ljubav - kaže S. N.

On dodaje da su ovakvi susreti s Majom bili česti. Međutim, posle nešto više od mesec dana javili su se prvi zdravstveni problemi. Pritisnut sramotom, lečio se na svoju ruku, a lekarsku pomoć je zatražio tek posle višemesečne agonije.

- Bilo me je stid da kažem mojima, ali na kraju sam morao jer sam počeo doslovce da se raspadam - ispričao nam je S. N. i dodao da Maju od tada nije video.

Upravo zbog ovakvih slučajeva, kojih je sve više, stručnjaci u Pčinjskom okrugu već duže vreme pozivaju na oprez.

- Hlamidija je podmukla polna bolest, koja, ako se ne leči na vreme, izaziva sterilitet. Međutim, sve veći je broj i onih koji obolevaju od genitalnog herpesa, koji uzrokuje neplodnost, a može da izazove i karcinom. Žalosna je i činjenica da maloletnice sve češće obolevaju od kondiloma, koji se uglavnom javljaju kao posledica čestih promena partnera - navodi Lidija Stojanović, ginekolog Doma zdravlja u Vranju.

Šta je sve zakačio

- Gonoreju ili triper (izaziva sterilitet, probleme sa srcem, može da dovede i do slepila)
- Trihomonas (izaziva infekciju prostate)
- Hlamidiju (izaziva sterilitet)
- Kandidu (izaziva infekciju mokraćnih puteva)
- Genitalni herpes (izaziva neplodnost i karcinom)


Trudne devojčice od 13 godina

Prema rečima doktorke Lidije Stojanović, u Vranjskom okrugu sve je više dece koja rađaju decu.

- To se već duže vreme dešava na ovom području. Međutim, pre nekoliko meseci zabeležena je još jedna krajnost - trinaestogodišnja devojčica ostala je u drugom stanju i u tim godinama rešila da rodi - navela je Stojanovićeva. Ona je dodala da zabrinjava i činjenica da je sve više maloletnica koje se zbog sve teže ekonomske i materijalne situacije bave najstarijim zanatom, ali da je zabeležen i povećan broj „muških prostitutki“.


#
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima