Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НЕДЕЉА ЦРВЕНОГ КРСТА од 8 - 15 мај

rssBookmark and Share

08.05.2009. Милан Терзић

НЕДЕЉА ЦРВЕНОГ КРСТА од 8 - 15 мај
Мото Светског Дана Црвеног крста, који је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца је :

«Заједно за хуманост»- „НАШ СВЕТ-ТВОЈ ПОТЕЗ“

Мотом се истаче значај партнерства у сарадњи и решавању хуманитарних питања, а ове године посебно жели да се пробуди интересовање сваког појединца да нешто учини у решавању хуманитарних проблема и изазова. У свету постоји 97 милиона волонтера Црвеног крста који кроз различите програме помажу више од 277 милиона корисника хуманитарне помоћи.


Ове године у свету се обележава 150 година од битке код Солферина која је предходила оснивању Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца .На бојном пољу у Северној Италији један човек, по имену Анри Динан, одлучио да нешто предузме како би помогао хиљадама војника обе зараћене стране који су рањени у овој битци код Солферина.
У складу са поруком „Наш свет-твој потез“ Црвени крст Србије реализује различите програме помоћи, уз помоћ 10.000 волонтера који редовно учествују у акцијама и 60.000 волонтера који се повремено укључују у активности Црвеног крста сходно својим афинитетима. Од овог броја волонтера Црвеног крста 60 % чине млади. Црвени крст Србије релизује своју мисију, поштујући свој мандат и основне принципе међународног Покрета Црвеног крста а то су: хуманост, непристрасност, нутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Црвени крст Србије у оквиру Недеље Црвеног крста реализује следеће активности:

- од 8. до 15. маја 2008. године, на основу Уредбе Владе Републике Србије, реализоваће се доплатна маркица. Остварен приход биће посвећен реализацији програма «За доброту сваки дан је добар дан». Циљ пројекта Црвеног крста Србије је борба против насиља у школама и стварање позитивног образовног окружења.

- Црвени крст Србије реализује акцију «Пакет за новорођену бебу». Акција ће обухватити око 2.000 беба рођених од 8.до 15.маја 2009. у 58 породилишта у Србији. Пакет Црвеног крста садржи основне артикле за бебе, као и радосницу Црвеног крста. Волонтери Црвеног крста ће мајкама делити пакете од 11. маја 2009. године при изласку из породилишта, а циљ акције је доприност повећању наталитета у Републици Србији.

- Поводом Светског Дана Црвеног крста председник Републике Србије Борис Тадић примиће делегацију Црвеног крста Србије 7. маја 2009. године ,

- поводом Недеље Црвеног крста и 11.маја -националног Дана добровољних давалаца крви , Црвени крст Београда и Скупштина града Београда приредиће традиоционални пријем за добровољне даваоце крви у Свачној сали Старог двора.

-Црвени крст Србије ће и у овој недељи посветити посебну пажњу добровољним даваоцима крви. Додела награда учесницима конкурса «Крв живот значи» литерарних и ликовних радова ученика основних и средњих школа из Републике Србије планирана је за 15. мај 2009. године у 12 часова у просторијама Црвеног крста Србије у Београду.На конкурсу редовно учествује око 20.000 ученика основних и средњих школа ,

-почетком маја завршава се VI циклус обуке у првој помоћи војника на цивилном служењу војног рока које су спроводиле организације Црвеног крста у градовима и општинама. Обуком из прве помоћи било је обухваћено 6.700 војника. Црвени крст Србије обуку војника на цивилном служењу војног рока спроводи већ трећу годину у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије - Управом за ванредне ситуације.

ПРИНЦИПИ ЦРВЕНОГ КРСТА#   волонтери     Борис Тадић   1. мај   Скупштина града
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима