Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија Шабан Бајрамовић

rssBookmark and Share

10.07.2016. Јужна Србија Инфо

Шабан Бајрамовић (ромс. Shaban Bayramovic), надимак Шаби, рођен је 16. април 1936. преминуо 8. јун 2008. у Нишу, био је певач ромске и српске музике. Био је познат као „Краљ ромске музике“, а магазин Тајм га је прогласио за једног од десет највећих блуз певача на свету.

Споменик Шабану Бајрамовићу  Фото: М.М. Јужна Србија Инфо
Споменик Шабану Бајрамовићу Фото: М.М. Јужна Србија Инфо

Шабан Бајрамовић је по народности био Ром, а пореклом из Ниша. Иако назив Циганин понекад носи пежоративан смисао, Бајрамовић је о себи радо говорио као о Циганину. За своју народност је рекао: „Какав Ром, ја сам Србин, српски Циганин“.[2] После свог славног, првог концерта у београдском Дому синдиката, крајем седамдесетих, рекао је извесном новинару: „Четрдесет и кусур година сам Циганин, а тек две-три Ром, па пиши - Циганин.“

У деветнаестој је, због љубави, побегао из војске, па је као дезертер, осуђен на три године затвора на Голом отоку.

Фото: Јужна Србија

У јавности је прихваћен као добар човек, мада неки оцењују да је био бољи друг, него супруг и отац. Био је ожењен Милицом, са којом је живео у Нишу и имао четири ћерке.

Недељу дана пред смрт, Бајрамовић се пожалио на слабо здравље и тежак живот, и том приликом му је Расим Љајић, српски министар рада и социјалне политике уручио једнократну новчану помоћ и обећао потребно лечење.

Преминуо је у 73. години живота у нишком клиничком центру од последица инфаркта. Сахрањен је на Нишком Новом гробљу. Сахрани су поред многобројних Нишлија присуствовали Борис Тадић, тада Председник Републике Србије, Расим Љајић, министар рада и социјалне политике Републике Србије, Зоран Живковић бивши премијер Републике Србије, Горан Паскаљевић, филмски режисер и Жељко Самарџић, певач.

Снимио је 20 албума и око педесет синглова, а написао је и компоновао више од седамсто песама. Његови љубитељи га описују као изванредног певача врхунског квалитета, „певача из срца и душе“. О квалитету његових песама донекле говори и чињеница да је његово извођење песме „Ђелем, ђелем“ изабрано за химну свих Рома света.

Певањем је почео да се бави за време издржавања затворске казне, када је у затвору основао џез оркестар. По повратку у Ниш, певао је у тамошњем културно-уметничком друштву које је носило име по једином ромском народном хероју, а када је оно преименовано у КУД „Ром“, отишао је да пева по крчмама у забаченим босанским планинским местима. То преименовање доживео је као личну увреду.

У то време није успео да нађе издавачку кућу за снимање своје музике у Србији и због тога своја дела издаје у Словенији, за Продукцију грамофонских плоча РТВ Љубљана. Али, уговор који је потписао са том кућом био је изузетно неповољан, јер је од два албума издата у огромном тиражу добио занемариво мало новца. Тек тада се у јавности сазнало да је Бајрамовић заправо био неписмен и да је то један од основних разлога потписивања неповољних уговора.

Касније је често наступао с музичким саставом „Црна Мамба“. Са њима је сарађивао готово две деценије.

На лични позив Нехруа и Индире Ганди наступао је у Индији, где је званично проглашен за Краља ромске музике. Једном приликом је певао у пратњи мостарског бенда Мостар севдах реунион, па неки сматрају да је био члан и тог бенда. Најчешће је певао у Италији.

Почетком осамдесетих година установљено је да има злоћудне полипе на гласним жицама. Оперисан је, а лекари су му забранили да се убудуће бави певањем. Ипак, само десетак дана после врло компликоване операције, одржао је солистички концерт. „Без песме не могу“, правдао се. И поред тешке болести, наступао је на Међународном џез фестивалу у Нишу 2005. године.

Магазин Тајм га је прогласио за једног од десет највећих блуз певача на свету.

Занимљивости

Био је страствени коцкар па је често певао да би зарадио новац за коцкање.

Скупштина града Ниша је 5. маја 2009. године донела одлуку којом је Јужни булевар у градској општини Палилули преименован у Булевар Шабана Бајрамовића.

Откривен му је споменик 12. августа 2010. године, на дан почетка 27. Нишвила, на кеју у Нишу, статуа вајара Владе Ашанина.

Амфиеатар на Нишвском кеју са спомеником Шабану Бајрамовићу  Фото: Јужна Србија

Донатори за израду споменика су били Горан Бреговић, Емир Кустурица, Горан Паскаљевић, Есма Реџепова, Љубиша Самарџић, Зоран Живковић, Милош Симоновић и други.

Амфитетар на ком је споненик Шабану Бајрамовићу, место је окупљања туриста и разних културно - музичких догађаја у Нишу.

Коришћен материјал Википедије


#   Јужна Србија регион   Шабан Бајрамовић   Милош Симоновић   Емир Кустурица   Борис Тадић   Расим Љајић   Скупштина града Ниша   биографија   Горан Бреговић   Скупштина града   Есма Реџепова   џез фестивал   Жељко Самарџић   Зоран Живковић   Љубиша Самарџић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима