Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Споменик Бајрамовићу обезбеђен видео-надзором

rssBookmark and Share

25.06.2013. Autor: Z. M.

Код споменика легендарном ромском музичару Шабану Бајрамовићу на Нишавском кеју у Нишу постављен је видео-надзор, саопштио је нишки градоначелник Зоран Перишић

Споменик Бајрамовићу обезбеђен видео-надзором

Перишић је казао да су код споменика инсталиране две камере за видео надзор које га у потпуности „покривају“. На овај начин испуњена су обећања о постављању видео надзора која су се могла чути још од августа 2010, када је споменик откривен. Он је од тада оскрнављен десетак пута исписивањем расистичких графита или фашистичких симбола, а починиоци нису никада откривени.

Последњи пут ово обележје оскрнављено је у марту ове године поливањем розе боје и исцртавањем кукастог крста. Због тендерске процедуре за избор најповољније фирме за уклањање графита у Нишу, боја и „свастика“ стајали су дуже од месец дана, па су се грађани самоорганизовали како би их уклонили.

У току ноћи то су учинили активисти неформалне антифашистичке групе „АнтиФа“, под маскама „Анонимуса“, који су за собом оставили таблу са текстом: „Живео Шабан! Ј..о вас тендер! Смрт фашизму!“ Следећег јутра уредник приватне телевизије Белами Мирољуб Јовановић организовао је перформанс „завршног чишћења“, којем је присуствовао и аутор споменика, вајар Владимир Ашанин, као „надзорни орган“.

Споменик Бајрамовићу подигнут је на иницијативу Интернационалног џез фестивала Нишвил, који је и свој гран при назвао по „краљу ромске музике“, који је на овом фестивалу први пут „пропевао“ и џез. Донирали су га Бајрамовићеви пријатељи из света уметности и политике, међу којима су редитељ Горан Паскаљевић, певачица Есма Реџепова, музичар Горан Бреговић, глумац Љубиша Самарџић и бивши премијер Зоран Живковић. Споменик је изливен у бронзи, тежак је око 600 килограма, а са постаментом је висок три метра.


#   Шабан Бајрамовић   Зоран Перишић   споменик   Мирољуб Јовановић   видео надзор   Горан Бреговић   Есма Реџепова   џез фестивал   Зоран Живковић   Љубиша Самарџић   Гран при
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима