Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spomenik Bajramoviću obezbeđen video-nadzorom

rssBookmark and Share

25.06.2013. Autor: Z. M.

Kod spomenika legendarnom romskom muzičaru Šabanu Bajramoviću na Nišavskom keju u Nišu postavljen je video-nadzor, saopštio je niški gradonačelnik Zoran Perišić

Spomenik Bajramoviću obezbeđen video-nadzorom

Perišić je kazao da su kod spomenika instalirane dve kamere za video nadzor koje ga u potpunosti „pokrivaju“. Na ovaj način ispunjena su obećanja o postavljanju video nadzora koja su se mogla čuti još od avgusta 2010, kada je spomenik otkriven. On je od tada oskrnavljen desetak puta ispisivanjem rasističkih grafita ili fašističkih simbola, a počinioci nisu nikada otkriveni.

Poslednji put ovo obeležje oskrnavljeno je u martu ove godine polivanjem roze boje i iscrtavanjem kukastog krsta. Zbog tenderske procedure za izbor najpovoljnije firme za uklanjanje grafita u Nišu, boja i „svastika“ stajali su duže od mesec dana, pa su se građani samoorganizovali kako bi ih uklonili.

U toku noći to su učinili aktivisti neformalne antifašističke grupe „AntiFa“, pod maskama „Anonimusa“, koji su za sobom ostavili tablu sa tekstom: „Živeo Šaban! J..o vas tender! Smrt fašizmu!“ Sledećeg jutra urednik privatne televizije Belami Miroljub Jovanović organizovao je performans „završnog čišćenja“, kojem je prisustvovao i autor spomenika, vajar Vladimir Ašanin, kao „nadzorni organ“.

Spomenik Bajramoviću podignut je na inicijativu Internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je i svoj gran pri nazvao po „kralju romske muzike“, koji je na ovom festivalu prvi put „propevao“ i džez. Donirali su ga Bajramovićevi prijatelji iz sveta umetnosti i politike, među kojima su reditelj Goran Paskaljević, pevačica Esma Redžepova, muzičar Goran Bregović, glumac Ljubiša Samardžić i bivši premijer Zoran Živković. Spomenik je izliven u bronzi, težak je oko 600 kilograma, a sa postamentom je visok tri metra.


#   Šaban Bajramović   Zoran Perišić   spomenik   Miroljub Jovanović   video nadzor   Goran Bregović   Esma Redžepova   džez festival   Zoran Živković   Ljubiša Samardžić   Gran pri
@ProfdrPerisic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima