Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан примирја обележава се у Прокупљу код споменика јунацима “Гвозденог пука"

rssBookmark and Share

Прокупље 11.11.2022. Јужна Србија Инфо

У Прокупљу ће Дан примирја у Првом светском рату, бити обележен пригодном свечаношћу, полагањем венаца на споменик јунацима “Гвозденог пука”.

Дан примирја обележава се у Прокупљу код споменика јунацима “Гвозденог пука"

Дан примирја је празник сећања којим се 11. новембра у многим државама обележава завршетак Првог светског рата. Тог дана 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале су примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Најелитнија јединица српске војске – Други пешадијски пук "Књаз Михајло", познатији као Гвоздени пук, учествовао је у свим пресудним биткама које је српска војска водила на простору Балкана од 1912. до 1918. године, али и ослобађању скоро свих српских градова.

Имена јунака Гвозденог пука, њихова одликовања и слике из рата чувају се од заборава у спомен-соби направљеној у Прокупљу на месту где је пук мобилисан октобра 1912. године. 

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога, тачније од 2005. се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији, али се на њему појављује и мотив Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам празник.


#   Прокупље   први светски рат   велики рат   Гвоздени пук   Дан примирја
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима