Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan primirja obeležava se u Prokuplju kod spomenika junacima “Gvozdenog puka"

rssBookmark and Share

Prokuplje 11.11.2022. Južna Srbija Info

U Prokuplju će Dan primirja u Prvom svetskom ratu, biti obeležen prigodnom svečanošću, polaganjem venaca na spomenik junacima “Gvozdenog puka”.

Dan primirja obeležava se u Prokuplju kod spomenika junacima “Gvozdenog puka"

Dan primirja je praznik sećanja kojim se 11. novembra u mnogim državama obeležava završetak Prvog svetskog rata. Tog dana 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Najelitnija jedinica srpske vojske – Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo", poznatiji kao Gvozdeni puk, učestvovao je u svim presudnim bitkama koje je srpska vojska vodila na prostoru Balkana od 1912. do 1918. godine, ali i oslobađanju skoro svih srpskih gradova.

Imena junaka Gvozdenog puka, njihova odlikovanja i slike iz rata čuvaju se od zaborava u spomen-sobi napravljenoj u Prokuplju na mestu gde je puk mobilisan oktobra 1912. godine. 

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga, tačnije od 2005. se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji, ali se na njemu pojavljuje i motiv Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam praznik.


#   Prokuplje   prvi svetski rat   veliki rat   Gvozdeni puk   Dan primirja
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima