Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас на Побусани понедељак, ванредне линије до Новог гробља

rssBookmark and Share

Ниш 06.05.2019. Јужна Србија Инфо

Због верског празника „Побусани понедељак“ и повећаних превозних захтева ка Новом гробљу, дана 06.05.2019. године отвара се ванредна линија 8Л Трг КА – Ново гробље са два возила на раду и интервалом од 20 минута у периоду од 7 до 4 часова, саопштили су из Градског превоза у Нишу.

Данас на Побусани понедељак, ванредне линије до Новог гробља

По народном веровању и обичају, данас треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом и однети свеже фарбана јаја..

Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана. Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Недеље Антипасхе - Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена црвена јаја из варзила који је сачуван од Васкрса. Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са "Христос Васкрсе". Тим предивним обичајем исказујемо своју љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима желимо да поделимо радост Васкрсења Христовог, радост победе над смрћу. То је и начин исповедања наше вере у вечни живот, и у наше опште Васкрсење. На крају се донешена јаја поделе сиротињи.

На Побусани понедељак се одлази на гробља, уређују гробови, поставља камење на све четири стране око гроба, и побусава земља између, односно, прекопава површински слој земље. Бук Караџић наводи да се овај дан понегде назива и "Ружичало" или "Дружичало", јер се тог дана, између осталог, саде и руже на гробљима

Коментара: 0


#   Ниш   СПЦ   Ускрс   градски превоз   Дирекција за јавни превоз   Горица ЈКП   Побусани понедељак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима