Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas na Pobusani ponedeljak, vanredne linije do Novog groblja

rssBookmark and Share

Niš 06.05.2019. Južna Srbija Info

Zbog verskog praznika „Pobusani ponedeljak“ i povećanih prevoznih zahteva ka Novom groblju, dana 06.05.2019. godine otvara se vanredna linija 8L Trg KA – Novo groblje sa dva vozila na radu i intervalom od 20 minuta u periodu od 7 do 4 časova, saopštili su iz Gradskog prevoza u Nišu.

Danas na Pobusani ponedeljak, vanredne linije do Novog groblja

Po narodnom verovanju i običaju, danas treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom i odneti sveže farbana jaja..

Pobusani ponedeljak je, dakle, praznik namenjen upokojenima, i spada u jedan od zadušnih dana. Pobusani ponedeljak uvek pada u prvi ponedeljak posle Nedelje Antipashe - Tomine nedelje, i za taj dan se na grob iznose sveže obojena crvena jaja iz varzila koji je sačuvan od Vaskrsa. Ta jaja koja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse". Tim predivnim običajem iskazujemo svoju ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima želimo da podelimo radost Vaskrsenja Hristovog, radost pobede nad smrću. To je i način ispovedanja naše vere u večni život, i u naše opšte Vaskrsenje. Na kraju se donešena jaja podele sirotinji.

Na Pobusani ponedeljak se odlazi na groblja, uređuju grobovi, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba, i pobusava zemlja između, odnosno, prekopava površinski sloj zemlje. Buk Karadžić navodi da se ovaj dan ponegde naziva i "Ružičalo" ili "Družičalo", jer se tog dana, između ostalog, sade i ruže na grobljima

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Uskrs   gradski prevoz   Direkcija za javni prevoz   Gorica JKP   Pobusani ponedeljak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima