Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас почиње зима

Bookmark and Share

21.12.2018. Јужна Србија Инфо

Не северној Земљиној полулопти вечерас у 23 сата и 27 минута почиње и календарски зима. Зима ће трајати 89 дана и завршава се 20. марта 2019. године у 22.58 сати по средњеевропском времену, када почиње пролеће.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Зима је једно од годишњих доба, које по конвенцији на северној Земљиној полулопти траје део децембра, цео јануар, фебруар и део марта, а на јужној Земљиној полулопти део јуна, цео јул, август и део септембра. На дан почетка зиме, такозвану краткодневницу, која обично пада 21/22. децембра на северној, а 22. јуна на јужној хемисфери, ноћ је најдужа, а обданица најкраћа. Зима се завршава почетком пролећа. На северној хемисфери пролеће почиње 21. марта, а на јужној 23. септембра.

Током зиме у обе хемисфере, нижа висина Сунца у зими узрокује сунчево светло. Сунце је јаче на страни планете која је окренута према Сунцу (север или југ). У регионима који доживљају зиме, иста количина сунчевог зрачења се шири преко већег подручја. Овај ефекат је сложен и веће удаљености да светло мора путовати кроз атмосферу, чиме атмосфера троши више топлоте. У поређењу с тим ефектима, промене у раздаљини од Земље од Сунца су занемариве.

Коментара: 0


#   Јужна Србија Инфо   зима   годишње доба   Дирекција за мере и драгоцене метале
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима