Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas počinje zima

Bookmark and Share

21.12.2018. Južna Srbija Info

Ne severnoj Zemljinoj polulopti večeras u 23 sata i 27 minuta počinje i kalendarski zima. Zima će trajati 89 dana i završava se 20. marta 2019. godine u 22.58 sati po srednjeevropskom vremenu, kada počinje proleće.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Zima je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo decembra, ceo januar, februar i deo marta, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo juna, ceo jul, avgust i deo septembra. Na dan početka zime, takozvanu kratkodnevnicu, koja obično pada 21/22. decembra na severnoj, a 22. juna na južnoj hemisferi, noć je najduža, a obdanica najkraća. Zima se završava početkom proleća. Na severnoj hemisferi proleće počinje 21. marta, a na južnoj 23. septembra.

Tokom zime u obe hemisfere, niža visina Sunca u zimi uzrokuje sunčevo svetlo. Sunce je jače na strani planete koja je okrenuta prema Suncu (sever ili jug). U regionima koji doživljaju zime, ista količina sunčevog zračenja se širi preko većeg područja. Ovaj efekat je složen i veće udaljenosti da svetlo mora putovati kroz atmosferu, čime atmosfera troši više toplote. U poređenju s tim efektima, promene u razdaljini od Zemlje od Sunca su zanemarive.

Komentara: 0


#   Južna Srbija Info   zima   godišnje doba   Direkcija za mere i dragocene metale
@juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima