Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас су Духовске или летње задушнице

rssBookmark and Share

Ниш 19.06.2021. Јужна Србија Инфо

Данас, 19. јуна православни верници обележавају Духовске или летње задушнице, које увек падају у суботу пред Духове, празник Свете Тројице.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

аЗдушнице увек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Осим Духовских, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим пролећне, које падају седмицу пре почетка Великог или Часног поста.

Задушнице православни хришћани посвећују својим преминулим прецима и према традицији обилазе гробове, прислужују свеће и служе помене.

Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота.

Превоу до Новог гробља

У суботу 19. jуна 2021. године биће отворена ванредна линија 8Л Трг Краља Александра – Ново гробље која ће у периоду од 07:00 до 10:00 и од 13:00 до 15:00 часова саобраћати са 4 возила и интервалом од 11 минута а у периоду када се очекује највећи број путника, од 10:00 до 13:00 часова, са 6 возила и интервалом од 7 минута.

Превоз на редовној линији број 8 Ново гробље – Габровачка река обављаће се по суботњем реду вожње.

Овим путем желимо да упутимо апел свим суграђанима да за потребе превоза до Новог Гробља користе возила јавног превоза како би се избегло стварање гужви у саобраћају.

Ред вожње за суботу 19.06.2021. године за ванредну линију 8Л можете погледати овде.


#   Ниш   градски превоз   Света Тројица   Дирекција за јавни превоз   Задушнице   Духови   Ново гробље
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима