Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ФИДЕ велемајстор Мирослав Тошић против компјутерског противника у шаху

rssBookmark and Share

Ниш 28.02.2018. Јужна Србија Инфо

ФИДЕ велемајстор Мирослав Тошић и хибридни компјутерски систем АХИЛ 2018 којим ће управљати његов аутор професор Електронског факултета у Нишу Владан Вучковић, играће шаховски меч у петак на Универзитету Сингидунум-центар у Нишу.

ФИДЕ велемајстор Мирослав Тошић против компјутерског противника у шаху

Шаховски меч део је Форума напредних технологија који организује Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша и према речима њеног начелника Милана Ранђеловића циљ оваквих манифестација је промоција напредних технологија, у овом случају кроз шаховску игру.

Професор Вучковић истакао је на конференцији за новинаре, одржаној у Градској кући, да ће на мечу у петак бити представљена најновија верзија шаховске апликације АХИЛ. Реч је о специјалном комбинованом систему који има делимично људску, делимично машинску природу. Он је изјавио да ће компјутер бринути о тактичким варијантама, док ће његов задатак бити да одабере стратегије. ФИДЕ велемајстор Мирослав Тошић овом приликом је изјавио да је имао прилику да игра против компјутера и да побеђује, али да ће против система АХИЛ бити изузетно тешко јер је реч о систему који има само једну рањиву тачку. Професор Братислав Миловановић истакао је да промоција примене напредних технологија у развоју шаховске игре јесте један од циљева организовања овог меча, али да је уједно идеја организатора и промоција потенцијала шаха у образовању младих, развој истраживачког духа и уанучног мишљења у сфери напредних технологија, али и обележавање јубилеја-пола века од великог успега нишког шаха-уласка Шаховског клуба Железничар у Прву лигу. Меч ће судити ФИДЕ судија Игор Лукић, а почиње у 11.00 часова у петак, 02.марта на Универзитету Сингидунум.

Коментара: 0


#   Ниш   шах   Електронски факултет   Железничар   Канцеларија за локални економски развој   Игор Лукић   Братислав Миловановић   компјутер   Мирослав Тошић   ФИДЕ велемајстор   Сингидунум Универзитет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима