Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хитно и важно саопштење из МУП-а: Заштитите своје рачунаре и програме!

Bookmark and Share

13.05.2017. МУП Србије, РТС, Јужна Србија Инфо

Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала у Београду, поводом сајбер напада који је погодио многе државе у свету у ноћи између петка и суботе и који је у светским безбедносним круговима окарактерисан као највећи "ransomware" напад, обавештава грађане о мерама предострожности које би требало да предузму како би спречили ову врсту рачунарског напада.

Хитно и важно саопштење из МУП-а: Заштитите своје рачунаре и програме!

МУП грађанима саветује да:

- не отварају мејлове, другу електронску пошту и прилоге од пошиљаоца који нису познати, које не очекују или који су сумњиви;

- отварају линкове на интернету, мејловима или чет порукама само ако су потпуно сигурни у пошиљаоца или у наведену интернет страницу;

- редовно безбедно копирају све важне податке на рачунару (бекап), како би у случају блокирања података "ransomwerоm" увек имали резервну копију података и на овај начин избегли да буду жртва уцене;

Ове мере је потребно примењивати у свакој прилици, имајући у виду чињеницу да се ради о врло софистицираном рачунарском нападу, да се за блокирање података користе кључеви за шифровање које је скоро немогуће дешифровати и да се за откуп искључиво траже биткоини као дигитална крипто-валута код које је немогуће лоцирати корисника, односно нападача.

"Ransomware" је врста рачунарског злонамерног софтвера који се тајно инсталира на рачунарима жртве и који након тога криптује све податке на рачунару, односно блокира их и спречава власника да их користи, наводи МУП. Жртва истовремено добија поруку у којој се наводи да је потребно да плати откуп нападачу како би подаци на рачунару били одблокирани. Откуп се увек тражи у виртуелној крипто-валути биткоин.

Жртве су углавном мале и средње фирме, али су забележени напади и на велике пословне системе, код којих блокирање службених или пословних података на рачунарима може да доведе до велике штете.

Иако до сада није било пријављених ових случајева, Министарство унутрашњих послова и Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал позивају све грађане и привредне субјекте да, уколико су били нападнути између петка и суботе, о томе обавесте полицију и тужилаштво.

Иначе, полиција и посебно тужилаштво прате ову ситуацију и размењују податке са Интерполом, Еурополом и другим међународним организацијама.

Коментара: 0


#   полиција   МУП РС   криминал   рачунари   вирус   интернет   хаковање   саопштење   високотехнолошки криминал   високо технолошки криминал
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима