Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба у Нишкој Бањи „Чика Дуцин завет“

rssBookmark and Share

Нишка Бања 30.01.2023. Јужна Србија Инфо

Поводом 131 године од рођења Душана Дуце Ђ. Цветковића, глумца, драмског писца, редитеља, вокалног солисте и композититора, у Институту „Нишка Бања“ 31.01.2023. (уторак) у 12 часова, у холу на 4. спрату стационара „Радон“ биће отворена изложба „Чика Дуцин завет“.

Изложба у Нишкој Бањи „Чика Дуцин завет“

Aутор изложбе је Историјски архив Ниш.

Душан Цветковић, чувени чика Дуца, био је ренесансна личност: глумац, вокални солиста, драмски писац, композитор, редитељ. Комплетан је аутор широм света познате песме Нишка Бања, топла вода. Душан Цветковић се са глумачким позивом први пут сусрео у кафани свог оца, а током Првог светског рата, делећи судбину свог напаћеног народа, прелази са српском војском преко Албаније и 1916. године доспева на опоравак у Африку. Ступа у тек основано Српско војничко позориште у Бизерти које је приказивало представе за оболеле војнике у логору Лазуаз недалеко од Бизерте. Осим што глуми, почиње и да пише позоришне комаде (Све због рата, На прагу отаџбине). Између два светска рата, поред позоришта у свом родном Нишу, играо је и у Народном позоришту у Скопљу где је завршио курс глуме код Александра Верешчагина, Народном казалишту у Сплиту, полупрофесионалном позоришту у Штипу, у позориштима у Битољу и Лесковцу, Малој комедији Милоша Рајчевића у Београду, Народном позоришту Моравске бановине у Нишу. Пет најлепших година живота, по сопственом признању, проводи у Народном позоришту Врбаске бановине у Бањалуци (1933–1937), а затим се враћа позоришту Моравске бановине у Нишу, у коме је остао као глумац све до пензионисања 1952. године. Умро је 18. априла 1978. у свом родном Нишу.

Као глумац, умјетнички зенит је остварио у старијем добу и истакао се у карактерним и комичним улогама, а нарочито у изванредном тумачењу локалних ликова са свим типичностима карактера, навика и говора у комадима из Ниша, Лесковца и Врања. Успешно се бавио и певањем. Снимио је прву плочу на српском језику за Фабрику грамофонских плоча Pate Ferer 1928. године у Паризу. Наступао је и као певач народних песама на Радио Београду и снимио преко 40 грамофонских плоча са песмама од којих је неке и сам компоновао. Комплетан је аутор, текстописац и композитор, чувене песме Нишка Бања. Написао је и 57 позоришних комада, претежно шаљивих са ликовима из нишке средине, од којих је око 20 приказано.


#   изложба   Нишка Бања   Институт Нишка Бања   Душан Цветковић – Чика Дуца
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима