Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Концерт нишког пијанисте у цркви Светог Марка у Београду

rssBookmark and Share

Ниш 18.09.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

Андреј Цинцаревић, пијаниста из Ниша, одржаће соло концерт у крипти цркве Светог Марка у Београду, у унедељу 19. септембра са почетком у 18. часова.

Концерт нишког пијанисте у цркви Светог Марка у Београду

На програму су дела, Едварда Грига – Холберг Свита оп. 40
Preludium
Sarabanda
Air

Јозефа Хајдна – Соната у ха-молу бр. 47 Хоб XVI/32
Allegro moderato
Menuet
Presto

Сергеја Рахмањинова
Етида у ге-молу оп. 33 бр. 8
Етида у де-молу оп. 33 бр. 4

Петара Иљича Чајковског – Думка оп. 59
Сцене из руског села 

Да подсетимо, Андреј Цинцаревић је пре годину дана, уз благослов и присуство блаженопочившег патријарха српског Г.Г. Иринеја, одржао у тада реновираној крипти "Београдске Грачанице", клавирски дуо наступ, са Андријаном Божић. Млади нишки уметник достојно је тада представио Епархију нишку и свој град.

Андреј Цинцаревић...

Андреј Цинцаревић је рођен 30.октобра.1993. године у Нишу. Од најранијег доба активно пева у хору НЦПД ,,Бранко”. Свој први солистички певачки наступ имао је са непуне четири године. Од тада до данас редовни је члан прво дечјег а потом стандардног ансамбла овог хора са којим је пропутовао 28 држава света концертрирајући као хорски певач, солиста и композитор. Нижу и средњу музичку школу завршио је у Нишу на клавирском одсеку у класи професорке Мирјане Младеновић. Године 2012. уписује основне а  потом и мастер академске студије које завршава са оценом десет на Факултету музичкe уметности у Београду у класи  проф. др Маје Рајковић. У току школовања више пута је похађао  часове код Светлане Коруновић. Неколико пута је био полазник семинара код пијанисте Бориса Краљевића. Године 2019. полаже пријемни и уписује Докторске академске студије на клавирском одсеку такође код проф.др Маје Рајковић. Од 2020. године запослен је као асистент на катедри за клавир Факултета уметности у Нишу.

Добитник је многих награда од којих су најзначајније: III награда на Фестивалу пијанизма у Сремској Митровици, II награда на II Интернационалном музичком такмичењу „Слобомир“ у Бијељини, II награда на Међународном фестивалу младих пијаниста у Шапцу и I награда на Међународном пијанистичком такмичењу „Бањалучки бијенале“ 2012. године у Бања Луци. Године 2016. наступао је на премијерном концерту са Нишким симфонијским оркестром. Одржао је више пијанистичких реситала од којих треба издвојити концерте у салама „Артгет“ Културног центра Београда и „Гуарнериус“ Центра лепих уметности, у Италијанском културном центру, Културном центру Чукарица и Студентском културном центру у Београду,  Концертно изложбеном простору ФУ у Нишу, салама музичких школа ,,Петар Стојановић” Уб, ,,Стеван Мокрањац” Зајечар и др.   

Године 2015. и 2017. наступао је као вокални солиста са хором ,,Collegium musicum”.Аутор је неколико десетина аранжмана као и композицијa  ,,Царица тишине,  „Херувимска песма”. Његове композиције извођене су у различитим салама као што су: Светосавски дом у Нишу, И.М. Коларац, крипта Храма Св.Саве у Београду, Конзерваторијум Ф. Шопен (Пољска) , Конзерваторијум Чајковски (Русија), сала Белгородске филхармоније (Русија). Године 2018. учествовао је као члан хора ,,Бранко” на Међународном фестивалу хорова у Мексику где су његови аранжмани изведени у концертним салама, Аутономни универзитет у Тлаксали (Мексико) и Народно позориште у Пуебли (Мексико). Године 2019. као члан хора ,,Бранко” одлази на Међународни фестивал хорске духовне музике ,,Државни глас” у Минску (Белорусија) где учествује као солиста и композитор и где његова композиција ,,Херувимска песма”  осваја бројне симпатије публике.


#   Ниш   концерт   клавир   Народно позориште   Андреј Цинцаревић   црква Светог Марка
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима