Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На изложби „Конкордатска криза у Нишу 1937. године“ архивска грађа која до сада није виђена у јавности

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2021. Јужна Србија Инфо

У организацији Историјског архива Града Ниша и Архива Православне Епархије нишке у Историјском архиву Ниша од 29. новембра до 29. децембра 2021. године, биће приређена изложба: „Конкордатска криза у Нишу 1937. године“.

На изложби „Конкордатска криза у Нишу 1937. године“ архивска грађа која до сада није виђена у јавности

Свечано отварање је у понедељак, 29. новембра 2021. године, од 13 сати.

Догађај приказује важан историјски период и значај Нишлија и Ниша у њему, који до сада нису довољно расветљени.

Аутори изложбе су господин Душан Андрејевић, историчар и архивиста у Историјском архиву у Нишу и протођакон Далибор Мидић, архивист Православне Епархије нишке.

Конкордатска криза из 1937. године, проузроковала је један од највећих верских и политичких потреса у Краљевини Југославији. Иако се о овој теми доста писало, већина аутора давала је свој суд о централним догађајима у Београду.

Дешавања из унутрашњости земље остала су у сенци „Крваве литије”, па је мало коме познато да је велики број Нишлија, новембра 1937. заједно са представницима Српске Православне Цркве протествовао против уговора између Краљевине Југославије и Ватикана. Тада је у Ниш дошао Свети Синод Српске Православне Цркве.

Преко 300 свештеника и 20.000 људи је изашло на улице да обележи двадесетдвогодишњи помен свештеномученицима из 1915. године, али и да пружи подршку борби Српске Православне Цркве против Владе Краљевине Југославије и конкордата који је желела да усвоји.

Историјски архив Ниш и Архив Православне Епархије нишке заједничким радом су дошли до архивске грађе која прати поменути догађај и која ће први пут бити презентована јавности.


#   Ниш   изложба   СПЦ   Историјски архив   Нишка епархија   католичанство   Краљевина Југославија   Конкордатска криза у Нишу   Ватикан
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима