Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић: За манифестације, ипак свака одлука појединачно

rssBookmark and Share

Ниш 28.09.2020. Јужна Србија Инфо

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да имамо стабилну ситуацију, указујући да је и Словенија подигла рампу за наше грађане.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Према његовим речима, ситуација је несигурна, јер је вирус ту и то треба имати на уму. 

"Имали смо пуно примера као у Чешкој, на Исланду, Немачкој где се ситуација погоршала са попуштањем мера. Морамо на туђем искуству да учимо. Морају да се  поштују три мере: маска у затвореном простору, одстојање најмање два метра на отвореном и дезинфекција руку и предмета", истакао је Тиодоровић.

Са културним и музичким манифетацијама, спортским активностима то ће бити нека врста награде, јер успех који имамо по стопи на 100.000 становника, а то је око 7, је заслуга огромног дела становништа које се понашало у складу са поштовањем мера, каже епидемиолог.

Организатори морају да прибаве саглсност Завода за јавно здравље и изнесу детаљан план манифестације и заштитиних мера.

У октобру ће бити Михољско лето, људи ће бити на отвореном простору, што је сигурније, али крајем октобра ћемо морати у затворене просторе. У затвореном простору морају бити ригорозне мере, ако желимо да сачувамо добро стање које имамо, упозорава Тиодоровић.

Говорећи о спортским активностима на које су грађани чекали месецима, и Београдском маратону, Тиодоровић каже да ће бити тешко да се сачува дистанца и да се сачува добар резултат.

"Од организатора сваке манифестације ће зависти да ли ћемо стварно моћи да нешто спроведемо, да не дођемо у ситуацију повећаног ризика", каже он.

Говорећи о грипу, Тиодоровић каже да с обзиром на податаке са јужне полулопте, где грип није био са тежим клиничким сликама, може се рећи да неће бити велике појаве оболевања од група код нас, а вакцинација почиње од 1. октобра, тако да ће се обезбедити сигурност.

Септембар је завршен, очекује нас академска година. "Било би добро да академска заједница уради оно што су урадили просветни радници у основним и средњим школама, да би студенти схватили да су важни у ширењу и опстајању болести", истиче Тиодоровић.

Према његовим речима, потребно је да се академска заједница понаша одговорно да бисмо имали контролисану ситуацију.

Коментара: 0


#   Ниш   спорт   концерт   манифестација   култура   Бранислав Тиодоровић   Завод за јавно здравље   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима