Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tiodorović: Za manifestacije, ipak svaka odluka pojedinačno

rssBookmark and Share

Niš 28.09.2020. Južna Srbija Info

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da imamo stabilnu situaciju, ukazujući da je i Slovenija podigla rampu za naše građane.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Prema njegovim rečima, situacija je nesigurna, jer je virus tu i to treba imati na umu. 

"Imali smo puno primera kao u Češkoj, na Islandu, Nemačkoj gde se situacija pogoršala sa popuštanjem mera. Moramo na tuđem iskustvu da učimo. Moraju da se  poštuju tri mere: maska u zatvorenom prostoru, odstojanje najmanje dva metra na otvorenom i dezinfekcija ruku i predmeta", istakao je Tiodorović.

Sa kulturnim i muzičkim manifetacijama, sportskim aktivnostima to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je oko 7, je zasluga ogromnog dela stanovništa koje se ponašalo u skladu sa poštovanjem mera, kaže epidemiolog.

Organizatori moraju da pribave saglsnost Zavoda za javno zdravlje i iznesu detaljan plan manifestacije i zaštitinih mera.

U oktobru će biti Miholjsko leto, ljudi će biti na otvorenom prostoru, što je sigurnije, ali krajem oktobra ćemo morati u zatvorene prostore. U zatvorenom prostoru moraju biti rigorozne mere, ako želimo da sačuvamo dobro stanje koje imamo, upozorava Tiodorović.

Govoreći o sportskim aktivnostima na koje su građani čekali mesecima, i Beogradskom maratonu, Tiodorović kaže da će biti teško da se sačuva distanca i da se sačuva dobar rezultat.

"Od organizatora svake manifestacije će zavisti da li ćemo stvarno moći da nešto sprovedemo, da ne dođemo u situaciju povećanog rizika", kaže on.

Govoreći o gripu, Tiodorović kaže da s obzirom na podatake sa južne polulopte, gde grip nije bio sa težim kliničkim slikama, može se reći da neće biti velike pojave obolevanja od grupa kod nas, a vakcinacija počinje od 1. oktobra, tako da će se obezbediti sigurnost.

Septembar je završen, očekuje nas akademska godina. "Bilo bi dobro da akademska zajednica uradi ono što su uradili prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama, da bi studenti shvatili da su važni u širenju i opstajanju bolesti", ističe Tiodorović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se akademska zajednica ponaša odgovorno da bismo imali kontrolisanu situaciju.

Komentara: 0


#   Niš   sport   koncert   manifestacija   kultura   Branislav Tiodorović   Zavod za javno zdravlje   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima