Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Међународни дан паса водича, љубимци који многима олакшавају живот

rssBookmark and Share

28.04.2018. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Данас је Међународни дан паса водича, дан који људи посвећују својим најбољим пријатељима, и ономе што они чине да олакшају свакодневницу људима којима је то потребно.

Фото: zivotinje.rs, mob.zivotinje.rs
Фото: zivotinje.rs, mob.zivotinje.rs

Пас у улози водича углавном служи слепим или слабовидим људима, како би им олакшао могућност кретања.

Светска федерација паса водича нам даје увид у много информација које се тичу баш њихове улоге у свету. Између осталог они омогућавају својим власницима да путују независно и безбедно, дајући им самопоуздање и слободу, затим им помажу да се крећу улицама, проналазећи објекте, и помажући им да избегну препреке.

Такође, помажу им приликом коришћења јавног транспорта, а пружају им и друштво и промовишу социјалну инклузију.Углавном се у ове сврхе користе лабрадори или златни ретривери, мада су у последње време у ове сврхе све чешће користе и немачки овчари.

Пси се пажљиво бирају у односу на специфичне потребе, физичке могућности, личност, величину, пословно и кућно окружење. Дакле пси нису само наши сјајни другари за игру, већ и брижне, интелигентна и заиста чудесна створења која помажу да животи људи широм света буду што радоснији.

Коментара: 0


#   пси   слепи   Савез слепих и слабовидих   службени пси   пси водичи  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима